Ce blocuri din Iaşi se pot prăbuşi la un cutremur de peste 7 grade Richter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur asemănător celui din 1977 ar avea efecte devastatoare în Iaşi. Un seism de 7,2 grade Richter, ca cel de acum 35 de ani, ar distruge 20.000 de locuinţe la nivelul judeţului şi ar provoca 3.400 de victime.

Cutremurul de pe 4 martie 1977, ora 21.22, a făcut peste 11.000 de victime şi a pus la pământ peste 35.000 de locuinţe. La Iaşi, numărul blocurilor cu bulină este în creştere, conform ultimei inventarieri.

Lista imobilelor cu risc seismic s-a înmulţit îngrijorător la Iaşi după ultimele expertize efectuate. 80 de blocuri au fost incluse în toamna anului trecut pe lista neagră a construcţiilor vulnerabile în cazul unui cutremur.

Vezi aici lista blocurilor din Iaşi care s-ar prăbuşi în cazul unui cutremur (FOTO)

Imobilele au fost expertizate în perioada 2007-2010 şi au fost încadrate în clasele III şi IV de risc seismic.Cele mai multe blocuri sunt în cartierele Alexandru cel Bun, Tătăraşi, Copou, pe şoseaua Naţională şi blocurile Tarom şi Gulliver din centrul oraşului.

Ieşenii care „creează“ cutremure în laborator

Cel mai sigur bloc din România a fost construit la Iaşi. Vezi despre ce imobil este vorba

Pe lângă aceste construcţii, un seism de magnitudine ridicată ar produce pagube la alte 256 de blocuri. Zonele cele mai expuse sunt cuprinse între Podu Roş şi Podul de Piatră (Cantemir, Nicolae Iorga, şoseaua Naţională, Aleea Decebal), dar sunt vizate şi blocurile de pe lângă Gara Nicolina, din Primăverii, Splai Bahlui, Tudor Vladimirescu, Copou şi Tătăraşi.

Casa anti-cutremur, inventată de ieşeni

De altfel, un plan de acţiuni realizat de şefii ISU arată că un cutremur cu magnitudine mai mică de 7 grade Richter ar distruge 20.000 de locuinţe, din cele 240.000 de la nivelul judeţului, ceea ce înseamnă jumătate din cele cu grad seismic. Mai mult, acelaşi cutremur ar produce în timpul nopţii 3.400 de victime umane.
„Blocurile din clasa I de risc seismic sunt într-un pericol foarte mare. În general, toate clădirile construite după 1978 sunt sigure, ceea ce înseamnă mai bine din jumătate din locuinţele din Iaşi“, susţine Valerică Andronache, şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii Iaşi.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro ca să afli cele mai importante evenimente din capitala Moldovei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite