Cel mai sigur bloc din România a fost construit la Iaşi. Vezi despre ce imobil este vorba (UPDATE, FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini ieşeni ştiu că în cartierul CUG, situat la periferia oraşului, există prima clădire civilă din ţară asigurată împotriva seismelor.

Ora 11.10: Conform Planului de Acţiuni Împotriva Riscurilor realizat de autorităţile ieşene, judeţul prezintă un grad ridicat de risc în caz de cutremur ca urmare a vulnerabilităţii unor clădiri şi a specificului mişcărilor seismice.

Citeşte şi:

Ieşenii care „creează“ cutremure în laborator (FOTO)

În cazul unui cutremur cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter 48.406 de locuinţe din judeţ sunt considerate de autorităţi ca fiind vulnerabile. 1.450 dintre acestea ar putea suferi distrugeri totale.

Datorită faptului că majoritatea clădirilor au fost construite înainte de anul 1977, când nu existau norme de protecţie anti-seismică şi datorită uzurii produse la clădiri, a fost realizată o listă cu zonele cele mai expuse efectelor unui cutremur.

Zona A - zona centrală a municipiului Iaşi

Zona B - zona cuprinsă între Podu Roş şi Podu de Piatră, străzile D. Cantemir, N. Iorga, şoseaua Naţională şi Aleea Decebal.

Zona C - zona cuprinsă între gara Nicolina, bulevardul Primăverii, Splai Bahlui şi campusul universitar Tudor Vladimirescu.

Zona D - cartierul Tătăraşi, în zona delimitată de strada Vasile Lupu şi strada Ciurchi.

Zona E - zona delimitată de strada M. Costăchescu, bd. Carol şi strada Codrescu.

Zona G - zona centrală a oraşului Târgu Frumos

Zona H - zona centrală a oraşului Hârlău.

Agent imobiliar: „Izolarea reprezintă un punct forte al blocului respectiv“

Ora 10.40: Cu toate că agenţii imobiliari nu au tranzacţionat în ultima perioadă apartamente în primul bloc izolat din punct de vedere seismic din Iaşi, aceştia susţin că preţurile într-un astfel de imobil ar trebui automat să se ridice peste media zonei.

„Este clar că această izolare este un punct forte al blocului respectiv. În general CUG şi Nicolina sunt zone foarte căutate de cei care-i caută un apartament. Alături de cartierul Alexandru acestea sunt cele mai bine vândute din oraş“, explică Emilian Tarcan, specialist imobiliar.

Conform acestuia, un preţ mediu la apartamentele de două camere ar fi de 48.000 de euro, cele de trei camere se tranzacţionează la o valoare medie de 53.000 de euro, iar cele cu patru camere la 70.000 de euro.

Ora 10.30: Preţurile la apartamentele din zona CUG variază între 40.000 şi 75.000 de euro. Apartamentele de două camere se tranzacţionează, conform specialiştilor imobiliari la preţuri cuprinse între 40.000 şi 51.000 de euro. Cele cu trei camere cu sume de la 53.000 la 63.000 de euro, iar cele cu patru camere depăşesc chiar 75.000 de euro.

Este un bloc ca oricare altul, cu parter şi patru etaje, dar unde specialiştii au pus la bătaie toate cunoştinţele şi tehnologia anti-cutremure disponibilă în România în anii '80.  „Protecţia anti-seisme s-a realizat prin «decuplarea» cu ajutorul unor reazeme speciale a legăturii dintre infrastructură şi suprastructură", explică profesorul Mihai Budescu, şeful Catedrei de Mecanică de la Universitatea Tehnică din Iaşi.

image

Blocul a fost construit în anul 1986, împreună cu un „frate" geamăn, care însă n-a beneficiat de acelaşi tip de izolare. „Conceptul era relativ nou la acea dată la noi în ţară, dar n-au existat nicio-dată fonduri pentru echiparea şi monitorizarea acestor două construcţii, aşa cum au procedat, spre exemplu japonezii", a precizat profesorul Budescu. Locatarii blocului cunosc sistemul amplasat la baza clădirii.

Iaşi: Proprietar cu chirie la apartament de lux

Iaşi: Cele mai scumpe case de vânzare în Moldova. Vezi aici cât cer proprietarii pe vilele de sute de metri pătraţi

image

„M-am mutat aici în 1988 şi, din ce ştiu, cam un sfert din bloc este îngropat în pământ, iar la o adâncime de zece metri se află două cuve cu bile gigantice pe care este situată clădirea. Am prins un cutremur prin anii '90, dar nu s-a simţit mare lucru. Reţin doar că blocul încă se mai mişca uşor, din inerţie, după ce seismul s-a terminat, dar nimic periculos", a explicat Cristi Murariu, unul dintre locatari. Ideea a fost brevetată în 1870 de către un specialist francez.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite