Iaşi: Proprietar cu chirie la apartament de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apartamentele noi continuă să se vândă la Iaşi
Apartamentele noi continuă să se vândă la Iaşi

Peste 80 de ieşeni achită ratele pentru locuinţă direct la constructor, după ce au plătit în avans maxim 7.000 de euro. Dezvoltatorii complexelor imobiliare au speculat criza de lichidităţi şi şansele mici de creditare şi reuşesc să vândă dublu.

Un cartier de blocuri din Bucium a introdus de zece luni pe piaţa imobiliară o ofertă care s-a dovedit de succes: achiziţia apartamentelor de lux printr-un sistem de rate plătite direct la dezvoltator.

Astfel, pentru un apartament de o cameră evaluat la 30.000 de euro, clientul plăteşte un avans de 3.000 de euro şi încheie cu dezvoltatorul un pre-contract, cu rate fixe şi o dobândă de 7%.

Vânzări duble faţă de anul trecut

Ratele lunare pornesc de la 180 de euro pentru perioada maximă de 30 de ani şi ajung la 450 de euro pentru 5 ani.

„Am introdus acest sistem de un an, iar vânzările au ajuns să fie duble. Majoritatea cumpărătorilor aleg o perioadă de creditare de cel mult 20 de ani şi avem în continuare solicitări. În zece luni am reuşit să vindem 82 de apartamente şi mai avem doar patru disponibile“, a spus consilierul în vânzări al complexului din Bucium, Mitică Tîrnoveanu. Locuinţa este garanţie în contract, iar în cazul imposibilităţii de plată, clientul are şase luni la dispoziţie să renunţe la apartament sau să modifice modul de creditare.

Acceptă doar diferenţă de preţ

Pe de altă parte, dezvoltatorii din Penta Rezidenţial (Tătăraşi), Green Park (Tătăraşi) şi Dream Village (Păcurari) nu acceptă această metodă. Aici, cumpărătorul trebuie să plătească banii la început, dar nu integral. De exemplu, pentru un apartament de 60.000 de euro, trebuie plătit la început 45.000 de euro, iar diferenţa în rate.

„Blocurile sunt în centru, costurile şi finisajele sunt mari şi nu se merită ratele. Plus că dezvoltatorii sunt din Israel şi nu pot veni în ţară de fiecare dată când trebuie să vândă ceva“, a spus Florin Filip, consilier în vânzări.

Acesta susţine că apartamentele din Penta Rezidenţial continuă să se vândă. „Vindem cam trei-patru apartamente noi pe lună. Oferim şi discounturi de până la 15% şi avem şi o tombolă cu o maşină Skoda şi o croazieră. Nu am scăzut preţurile şi avem cumpărători din Botoşani, Suceava, Vaslui sau Roman“, a precizat Florin Filip.

Proiectele imobiliare, blocate de criză
Oamenii de afaceri care au investit masiv pe piaţa imobiliară din Iaşi au suspendat orice proiect. „Preţurile au scăzut foarte mult la apartamentele noi. De la preţuri aberante de 2.500 de euro pe metru pătrat s-a ajuns la 1.000 de euro. Eu am vândut tot ce am ridicat în Bucium şi Copou şi nu cred că voi mai investi în imobiliare“, consideră Radu Botez. Şi Sorin Ionescu a renunţat la proiectele rezidenţiale după ce a reuşit să-şi vândă vilele construite. Agenţii imobiliari susţin că mai sunt proiecte care sfidează criza. „Din toamnă, se va construi un cartier de lux în Bucium. Încep lucrările la apartamente şi în Podu Roş, vizavi de Sala Polivalentă, iar în Tătăraşi va mai fi un bloc de opt etaje pe două tronsoane“, a spus consilierul Florin Filip.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite