Voleiul ieşean îşi dă duhul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a adus acest sport la Iaşi acum 49 de ani, Nicu Roibescu asistă neputincios la dispariţia Penicilinei. După ce Antibiotice SA şi-a retras sprijinul, Primăria Iaşi nu a mişcat niciun deget ca să salveze cea mai bună echipă a oraşului.

În ciuda pasiunilor pe care le stârneşte în toată lumea, fotbalul ieşean nu a adus niciodată vreo performanţă pentru Capitala Moldovei. Singurul sport de echipă unde oraşul nostru a însemnat ceva vreodată este voleiul feminin, care se confundă cu Penicilina Iaşi, respectiv cu numele lui Nicu Roibescu.

Povestea Penicilinei a început în urmă cu 49 de ani, când Nicu Roibescu a găsit sprijin la fabrica de antibiotice din Iaşi ca să plătească salarii la nişte jucătoare. Pe lângă lotul de voleibaliste, maestrul Roibescu a făcut şi sala unde „chimistele" îşi desfăşoară meciurile de pe teren propriu.

„Numai eu ştiu cât de greu s-a făcut sala Penicilina. A trebuit să iau cu mâna mea toate aprobările de la partid, am făcut rost de teren, de cărămizi, de ciment, panouri, absolut tot", povesteşte Nicu Roibescu, directorul clubului Penicilina.

Antrenor de Olimpiadă

În urma muncii susţinute, Nicu Roibescu a făcut din Penicilina prima echipă din provincie care a luat titlul naţional. Valoarea de antrenor a fost demonstrată şi la nivel naţional, Roibescu fiind singurul antrenor care a calificat naţionala de volei feminin a României la o Olimpiadă, în 1980, la Moscova.

Citiţi şi despre alţi sportivi care au adus glorie Iaşiului:

Scrima ieşeană, mereu la înălţime

Baschetbaliştii care au adus bronzul naţional la Iaşi

Campionii de după gratii

Faptul că Penicilina se clasează constant în primele echipe ale României la fiecare final de sezon nu a contat pentru cei de la Antibiotice SA, sponsorul tradiţional al Penicilinei.

„Anul acesta mi s-a adus la cunoştinţă de către conducerea fabricii că nu sunt dispuşi să investească decât într-un club la care să fie membri fondatori. Astfel, nu am mai primit niciun ban din vară. Este decizia lor şi le mulţumesc pentru sprijinul pe care l-au acordat până în prezent", a indicat Roibescu.

Abandonat de Primărie

Directorul Penicilinei a căutat sprijin la autorităţile locale. „Acum patru ani, după ce am obţinut dreptul de a reprezenta Iaşiul în cupele europene, am solicitat ajutorul Primăriei, care ţine tot sportul din oraş. Nu am primit niciun răspuns. Pentru că nu am avut bani să participăm, am fost excluşi din competiţiile internaţionale timp de trei ani. După ce ne-a trecut suspendarea nici nu ne-am mai înscris, chiar dacă terminam sezonul în primele cinci locuri", a povestit Roibescu.

Situaţia s-a repetat în aceste zile. Rămas fără nicio sursă de finanţare, directorul Penicilinei a făcut un nou apel la Primărie pentru a salva clubul, din nou în zadar.

 „La o singură neprezentare, Federaţia de Volei te exclude din campionat. În urmă cu două zile am anunţat federaţia că nu avem bani pentru deplasarea la Dinamo Bucureşti. În acest moment, la club nu a mai rămas nici măcar femeia de servici pentru că nu sunt bani de salarii de câteva luni", a spus directorul clubului, care are totuşi o durere:

„Toate echipele de volei din ţară sunt sprijinite de municipalitate, mai puţin la Iaşi. Mă doare faptul să văd că acest club, care a adus Iaşiului cele mai mari performanţe la nivel de echipă, este trecut cu vedere de Primărie. Dar în condiţiile în care ieşenii o duc atât de greu, ce pretenţie să mai am pentru sport?", s-a resemnat Nicu Roibescu.

„Încă mai sper că Penicilina va fi salvată zilele acestea" -  Nicu Roibescu, Penicilina Iaşi

image

După retragerea celor de la Antibiotice SA, Penicilina a rămas fără nicio sursă de finanţare

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite