Scrima ieşeană, mereu la înălţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieşenii Tiberiu Dollnicenu, Florin Zalomir şi Cosmin Hânceanu, trei campioni mondiali în 2009
Ieşenii Tiberiu Dollnicenu, Florin Zalomir şi Cosmin Hânceanu, trei campioni mondiali în 2009

Ieşenii Florin Zalomir, Cosmin Hânceanu şi Tiberiu Dolniceanu au câştigat în 2009, aurul mondial cu echipa de sabie a României. Singura medalie câştigată vreodată de un sportiv ieşean la Jocurile Olimpice aparţine lui Dan Irimiciuc, laureat cu bronz la Montreal în 1976.

Dintre toate sporturile care se practică la Iaşi, scrima este poate ramura sportivă care a adus capitalei Moldovei cea mai mare recunoaştere în domeniul întrecerilor olimpice.

Acest lucru a fost reflectat cel mai bine în ultimii ani de echipa masculină de sabie a României, care a devenit campioană mondială în 2009. Din cei patru muşchetari care au uimit lumea, trei au fost formaţi la Iaşi de bagheta reputatului antrenor Iulian Biţucă.

Citiţi şi despre alţi sportivi care au adus glorie Iaşiului:

Nicu Roibescu a adus voleiul în Capitala Moldovei

Baschetbaliştii care au adus bronzul naţional la Iaşi

Campionii de după gratii

Povestea succesului de anul trecut este cu atât mai specială pentru Florin Zalomir, care a revenit la pasiunea pentru scrimă după ce şi-a călit trupul şi mintea în Legiunea Franceză.

Sabreurii români erau montaţi să-şi ia revanşa în finala cu Italia după ce peninsularii îi învinseseră în ultimul act de la Europenele din acelaşi an. Încleştarea luptei s-a văzut în timpul duelului dintre ieşeanul Florin Zalomir şi Diego Occhiuzzi.

Florin „Inimă de Leu"

După un contact extrem de dur cu adversarul său, Florin a rămas fără doi dinţi şi cu buza spartă. „Deşi nu mai vedeam de durere, mi-am zis că nu te întâlneşti prea des cu şansa unei finale mondiale, aşa că am dus lupta până la capăt", a povestit Florin, care îşi va aminti cu plăcere de anul competiţional 2009. Pe lângă aurul mondial cu echipa, scrimeurul ieşean a mai cucerit şi locul 6 la individual, precum şi argintul la Europene.

Singulul podium olimpic pentru Iaşi

Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976 au rămas în istorie nu numai datorită notelor de 10 obţinute de Nadia Comăneci. În ceea ce priveşte Iaşiul, concursul de sabie  din acel an a adus oraşului nostru singura medalie obţinută până în prezent de un sportiv local la o Olimpiadă. Această performanţă unică aparţine lui Dan Irimiciuc, căpitanul din acele vremuri al echipei masculine de sabie a României.

Ieşenii Tiberiu Dollnicenu, Florin Zalomir şi Cosmin Hânceanu, trei campioni mondiali în 2009

Cariera lui Dan Irimiciuc (foto sus) a pornit din sala maestrului Nicolae Pufnei, cel care a înfiinţat secţia de scrimă de la Iaşi. De aici a ajuns la lotul naţional în 1964, iar din 1970 a devenit căpitanul echipei naţionale de sabie.

„La Olimpiada din 1972 de la Munchen îmi aduc aminte că eram cazaţi la 50 de metri de camera unde au fost luaţi ostatici sportivii israelieni. Atunci am luat locul 4", a rememorat Irimiciuc. 

Patru ani mai târziu, sabreurii români conduşi de Dan Irimiciuc au ajuns până în semifinale, unde s-au văzut învinşi de Rusia, dar au obţinut medaliile de bronz după ce au eliminat Ungaria în finala mică.

„Cu ruşii am fost mereu care pe care. O să-l ţin minte mereu pe Krovopuscov, care m-a scos în finala mondială din 1975", spune Dan Irimiciuc, care are în palmares 11 medalii la Mondiale şi Europene, motiv pentru care a primit distincţia de maestru emerit al sportului.

Performanţele sabreurului ieşean au continuat şi în afara planşei. Dan Irimiciuc a absolvit Facultatea de Industrii Uşoare. Ca inginer, şi-a trecut semnătura de coautor pe 14 brevere de invenţie. Rezultatele obţinute l-au propulsat în funcţia de director comercial la Combinatul de Fibre Sintetice din Iaşi, unde a fost „căpitanul" a peste 8.000 de oameni.

După Revoluţie, a condus magazinul Moldova până când a fost nevoit să se retragă din cauza problemelor de sănătate. „Din 2002, mi-am dedicat timpul liber pentru a face şi conduce o pensiune. După o anume vârstă devii istorie, dar sunt mulţumit de cei din jurul meu trăiesc bine", spune fostul sportiv ieşean.

Talente descoperite în serie de Iulian Biţucă

Ieşenii Tiberiu Dollnicenu, Florin Zalomir şi Cosmin Hânceanu, trei campioni mondiali în 2009

Numele lui Iulian Biţucă se confundă cu performanţa scrimei ieşene. Din sala de antrenament a clubului CSM Iaşi, antrenorul emerit Iulian Biţucă a dat ţării scrimeuri de performanţă pe bandă rulantă. Dacă în ultimii doi ani au confirmat Tiberiu Dolniceanu şi Elena Munteanu, acum tânărul Dragoş Sîrbu (16 ani) este pariul lui Biţucă cu viitorul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite