Viaţa bebeluşilor din maternităţile ieşene depinde de birocraţie. S-a reuşit transferul a doi nou-născuţi la Viena în trei săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un băieţel născut la o maternitate privată din Suceava şi o fetiţă care a venit pe lume la Maternitatea „Cuza Vodă" din Iaşi vor fi trimişi, pe rând, astăzi şi mâine, la o clinică din Viena pentru a primi tratament de specialitate după ce au fost diagnosticaţi cu malformaţii severe la inimă. Medicii se plâng însă că a durat mai bine de trei săptămâni să găsească o soluţie, timp în care era pusă în pericol viaţa

Medicii neonatologi de la cea mai mare maternitate din Capitala Moldovei s-au luptat mai bine de trei săptămâni pentru viaţa a doi nou-născuţi care au fost diagnosticaţi cu malformaţii la cord.

Iaşi: Bebeluşii născuţi prematur sunt în pericol! Maternitatea nu are fonduri ca să acopere cheltuielile pentru îngrijirea lor

Prima variantă pentru care au optat ca să-i salveze pe cei doi micuţi au fost centrele de specialitate din Târgu Mureş şi Cluj. După ce au fost refuzaţi politicos invocându-se lipsa locurilor, a personalului şi lucrările de renovare s-a luat legătura cu clinicile din străinătate.

Au găsit disponibilitate din partea clinicii AKH de la Viena, dar s-au confruntat cu lipsa banilor, aproximativ 40.000 de euro pentru fiecare nou-născut.

UPDATE Făt salvat în burta mamei printr-o operaţie în premieră naţională, la Iaşi. Vezi aici cum s-a desfăşurat intervenţia FOTO şi VIDEO

Medicii ieşeni au realizat o operaţie în premieră prin care au salvat viaţa unui făt

Au căutat cu disperare sponsori şi după zile în şir de aşteptare în care cei doi copii au fost ţinuţi în viaţă doar de aparate, situaţia s-a rezolvat. Aşa se face că astăzi şi mâine cei doi nou născuţi vor fi transportaţi la Viena.

„Drumul spre bine pentru copiii cu malformaţii congenitale severe de cord este extrem de lung deşi viaţa lor ca de un fir de aţă. În acest moment avem doi nou născuţi cu diagnosticul de malformaţie severă de cord, adică plazie de ventricul drept şi insuficienţă tricuspidiană şi am început conversaţia cu Târgu Mureş. După două zile ne-au spus clar că nu ne pot primi copilul din cauză că sunt supraaglomeraţi, nu au personal, nu au fonduri alocate. Centrul de la Cluj este în reabilitare, aşa că am început căutările. Spitalul AKH din Viena a primit amândoi copiii, Casa de Asigurări a răspuns pozitiv şi cea de la Iaşi şi cea de la Suceava, urma să facem transportul. Cu ce facem transportul? Alte 3-4 zile de discuţii cu subsecretarul de stat Raed Arafat care a fost extrem de drăguţ", povesteşte doctorul Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza Vodă" Iaşi, „periplul" prin care a trecut pentru a soluţiona cele două cazuri.

Cheltuielile care ating 40.000 de euro pentru fiecare bebeluş vor fi suportate de Fundaţia SMURD, de sponsori şi de Casele de Asigurări de Sănătate din Iaşi şi Suceava. Micuţii vor avea nevoie de 21 de zile de spitalizare pentru a se reface în urma intervenţiilor medicale.

Incidenţa copiilor care se au malformaţii severe de cord este de 7,2-7,5 la mia de naşteri.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite