Iaşi: Bebeluşii născuţi prematur sunt în pericol! Maternitatea nu are fonduri ca să acopere cheltuielile pentru îngrijirea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei nou-născuţi din Vaslui au ajuns ieri la Maternitatea „Cuza Vodă" din Iaşi după ce au venit pe lume înainte de termen. Zilele trecute însă, conducerea unităţii medicale susţinea că nu poate acoperi tratamentul micuţilor din cauza noilor tarife stabilite în contractul-cadru de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Şansele de supravieţuire ale copiilor care vin pe lume prea devreme sunt mai mici. Responsabil de acest lucru se face contractul-cadru impus de CNAS. Dacă pe vechiul contract-cadru pentru o zi de spitalizare a unui copil prematur se dădeau 900 de lei, noul contract-cadru, care ar urma să intre în vigoarea de la 1 iunie ar da doar 241 de lei.

AUDIO Ghidul şpăgii în maternitate

Iaşi: Big Brother în Maternitatea „Cuza Vodă“ pentru gravidele „plimbăreţe“ şi tâlhari

Taxate cu 100 de lei în maternitate ca să poată naşte

„Noul contract-cadru ar însemna să reducă cu mai bine de 50% din valoarea decontării pentru o zi de spitalziare. În medie, pentru o durată de spitalizare de 16,6 zile ni se dau 900 de lei pe zi. Şi această valoare este mică pentru că dacă am sta să calculăm cât consumă un astfel de bebeluş s-ar ajunge la concluzia că ei consumă mult mai mult. În condiţii civilizate ar trebui să ni se dea 1.290 de lei. Dacă se va ajunge la 241 de lei pentru o zi va fi foarte neplăcut", spune doctorul Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza Vodă" Iaşi.

Iaşi: Stoc de medicamente pe spinarea gravidelor

Iaşi: Gravidele internate în maternitate sunt lăsate pradă hoţilor

Iaşi: VIDEO Neglijenţă la maternitate: Părinţii au aflat că au un băiat, deşi bebeluşul era fetiţă (UPDATE)

Numai într-o singură zi, la cea mai mare maternitate din Moldova au ajuns trei bebeluşi prematuri. Aceştia au între 1.050 şi 1.100 de grame şi ar avea nevoie de 80-100 de zile de spitalizare.

„Au noroc că se încadrează pe vechiul contract-cadru care va fi valabil până la 1 iunie. Noi ne ocupăm de ei, sutn sub supraveghere permanentă. Dacă lucrurile merg bine vor fi externaţi peste cel mult 100 de zile", mai spune doctorul Stamatin.

 

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite