VIDEO: Bibliotecarii din Chile cer un sediu pentru „Asachi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ameninţaţi cu închiderea sediului instituţiei pe o perioadă nedeterminată, angajaţii de la „Gheorghe Asachi" au cerut ajutor bibliotecarilor de pretutindeni.  Colegii de la San Felipe, un orăşel chilian, au trimis deja un filmuleţ de susţinere.

Bogdan Ghiurco, bibliotecar la „Asachi", a lansat acum câteva zile pe bloguri, Facebook şi forumuri un apel către „oamenii din toată lumea cărora le pasă de soarta bibliotecilor", după cum menţiona chiar el în text.

Citeşte şi:

Lupta pentru Biblioteca „Asachi“ se mută online (UPDATE)

Simirad: „Am primit propuneri fanteziste“

Cărţile de la „Asachi“, aruncate de şefii CJ

Le-a cerut tuturor binevoitorilor să facă un clip pe care să i-l trimită. „Vă rog să vă filmaţi în faţa unui obiectiv reprezentativ pentru localitatea în care sunteţi, ţinând în prim plan o pancartă pe care să scrieţi «Biblioteca Judeţeană Iaşi merită un sediu». Ar fi grozav dacă veţi putea spune şi înregistra acest mesaj în limba maternă", scria el.

Video: Film trimis de bibliotecarii din San Felipe pentru Biblioteca „Asachi“

Filme din toată lumea
Apelul s-a răspândit, a prins rădăcini şi, spre surprinderea tânărului, a primit încurajări chiar de peste ocean. Primii care au răspuns au fost cei de la IREX, care se ocupă de implementarea programului Biblionet în România şi care au urmat recomandările lui Bogdan. Multe alte grupuri de bibliotecari români au şi ei filmuleţele în lucru. Solidari au fost şi bulgarii din proiectul Global Libraries.

Silvina Furnadzhieva, reprezentanta grupului, i-a îndemnat pe bulgari să se alăture demersului ieşenilor. Când, însă, bibliotecarii din orăşelul chilian San Felipe, situat la nordul capitalei Santiago, au trimis o înregistrare „conform cerinţelor", ieşenii au devenit mai încrezători în şansele de reuşită ale campaniei. „Sunt şi ei bibliotecari şi au aflat prin intermediul unei colege. Chiar şi aşa, este impresionantă o reacţie de la o asemenea distanţă", a recunoscut Bogdan Ghiurco.
Bibliotecarul speră ca proiectul lui de a monta într-un singur film toate clipurile să se finalizeze curând. „Avem sute de citiri la articole pe blogul bibliotecii şi zeci de comentarii", a mai spus el.
Zecile de angajaţi de la Biblioteca Judeţeană din Iaşi speră ca împreună cu utilizatorii fideli să convingă membrii Consiliului Judeţean că închiderea, fie ea şi temporară, ar fi o mare pierdere pentru „capitala culturală" a Moldovei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite