Lupta pentru Biblioteca „Asachi“ se mută online (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de susţinere a Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi" din Iaşi pentru obţinerea unui sediu în perioada lucrărilor de la Palatul Culturii câştigă tot mai mulţi susţinători.

Ora 17.00 Ce au scris bibliotecarii Mihail Grinea şi Bogdan Ghiurco în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad:
„Aveți dreptate, dumneavoastră și vicepreședintele CJ, să nu fiți de acord cu plata chiriei pentru spațiile în care trebuie să funcționeze Biblioteca? Aveți! Dacă ținem cont de faptul că, onor, Consiliul Județean are spații pe care le închiriază pe bani buni.De aceea, ca să nu vă fim o povară, vă propunem să transferați o parte din spații în proprietatea Bibliotecii; în jumătate să funcționăm, jumătate să le închiriem și noi. Să obținem venituri proprii din care conducerea bibliotecii să ne dea prime de Crăciun și de Paște, să primim fonduri pentru haine, pentru medicamente, prime pentru concedii, tichete de masă și tichete cadou. Să avem fond de protocol! Doar acestea sunt condițiile de care beneficiază angajații dumneavoastră, din Consiliul Județean, nu? Nici noi NU suntem mai prejos decât ei, ca pregătire sau răspundere. Diferența este că șeful lor împarte banii și spațiile de închiriat, nu șeful nostru. Suntem convinși că mult vehiculata închidere a bibliotecii este o falsă problemă. Mai bine zis, o problemă de comunicare. Din viteza declarațiilor, în loc de mutare, s-a folosit termenul închidere și, în loc de funcționare, depozitare. Inevitabil, din cauza reparațiilor Palatului Culturii, Biblioteca trebuie să se mute. Dar, fie criză, război sau vremuri normale, aceasta trebuie să funcționeze, nu să se închidă și cărțile, depozitate pe undeva (...)“

Ora 16.00 Unii susţinători sunt ieşeni, alţii sunt bibliotecari, dar cei mai mulţi înţeleg pur şi simplu că un oraş fără bibliotecă are mult de suferit.

„Petiţia pentru alocarea unui spaţiu nou pentru funcţionarea Bibliotecii «Gheorghe Asachi» Iaşi", lansată de Carmen Chelaru, a strâns deja peste 200 de semnături.

Citeşte şi:

Simirad: „Am primit propuneri fanteziste“

Cărţile de la „Asachi“, aruncate de şefii CJ

„Am avut nevoie de cărţi pentru fiica mea. Am căutat la toate filialele, dar mi s-a spus că le pot găsi doar la sediul central, care este închis. Mă gândesc la toţi ieşenii care au nevoie de cărţi rare, vechi, care se pot găsi doar acolo", a spus Carmen Chelaru, inginer.
Puţin dezamăgită de numărul de semnături, ea promite să facă această problemă cunoscută ieşenilor. Tot online îşi apără şi bibliotecarii ieşeni cauza.
„Reacţiile din ultimele zile ne-au determinat să luăm atitudine. Ultimele declaraţii ale autorităţilor ne-au convins că trebuie să luăm atitudine. Am postat chiar astăzi o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Consiliului Judeţean, Constantin Simirad, pe blogul bibliotecii", a spus Mihail Grinea, bibliotecar. 14 comentarii susţin deja cererea angajaţilor bibliotecii. În acelaşi timp, bloggerii de la Prolibro, care abordează teme legate de biblioteconomie, au întrebat retoric „Prolibrişti, susţinem Iaşiul?". Aceştia vor apărea, împreună cu bibliotecari din ţară şi de peste hotare, într-un filmuleţ gândit de ieşeanul Bogdan Ghiurco, şi el angajat al bibliotecii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite