Simirad: „Am primit propuneri fanteziste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Consiliului Judeţean consideră că un spaţiu temporar pentru Biblioteca Judeţeană ar fi prea scump. Acesta promite un studiu de eficienţă, care ar putea duce la concedieri masive în rândul bibliotecarilor întrucât ieşenii care împrumută cărţi costă mult bugetul judeţului.

În timp ce angajaţii susţin că Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi“ nu există cât timp cărţile îi sunt „depozitate“ fără şanse de împrumut, consilierii judeţeni îşi amintesc vag cum că problema ar fi rezolvată. Asta pentru că şeful Consiliului Judeţean (CJ) ar fi garantat că problema este în curs de soluţionare.

Citeşte şi:

Cărţile de la „Asachi“, aruncate de şefii CJ

„S-a ridicat această chestiune acum o lună-două, iar domnul Simirad a asigurat  că problema este ca şi rezolvată. Părea chiar iritat că se discută despre ea în condiţiile în care el deja afirmase că totul este sub control“, a spus Mugur Cozmanciuc, consilier local.

„Depozitarea ar fi o mare greşeală“

Problema nu este nici pe departe rezolvată. Cărţile, îndesate în cutii, încă nu au o destinaţie stabilită. „Condiţiile în care acestea s-ar putea să ajungă nu sunt tocmai cele mai bune. Dar cea mai importantă chestiune este aceea că ieşenii nu vor mai avea acces la cărţi, la periodice“, a spus Mihail Grinea, bibliotecar. În replică, şeful CJ spune că reprezentanţii bibliotecii sunt „cam pretenţioşi“.

„Cred că vor, de fapt, un alt palat numai pentru ei. Mi-au propus tot felul de locaţii fanteziste, cu chirii foarte scumpe. Nu avem atâţia bani de plătit în perioada asta, nu ne permitem, e criză“, a spus acesta. Ba mai mult, consideră că la instituţia de la Palat se impune un studiu de eficienţă în urma căruia numărul angajaţilor ar scădea dramatic, de la aproximativ 80 la maxim 10.

Vicepreşedintele CJ, Victor Chirilă, promite însă o rezolvare în maxim o săptămână. „Am tot căutat spaţii la care să n-avem de plătit chirie. Ştiţi cum e. Dar nu cred că avem şanse să găsim. Am vrea totuşi să rămână biblioteca deschisă. Într-o săptămână ştim sigur ce se întâmplă“, a promis Chirilă.

Consilierul Magdalena Lupu este convinsă că închiderea temporară a bibliotecii ar duce la pierderi imense. „Este biblioteca comunităţii. S-ar pierde lucrări“, a spus ea.

Am înţeles că Biblioteca «Gh. Asachi» n-a fost închisă nici măcar în timpul războiului, Victor Chirilă, vicepreşedinte CJ iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite