Mama unei fetiţe care şi-a recăpătat auzul: „Putea să ajungă nenorocită în centrele de surdo-muţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, de la ora 10.00, se inaugurează Compartimentul de Audiologie şi Vestibulogie din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi, la care se pot adresa toate persoanele cu probleme de auz din ţară şi străinătate.

Ora 16.40 Graţiela Bălăşanu (38 de ani) este mama unei fetiţe în vârstă de cinci ani care şi-a recăpătat auzul după ce a fost diagnosticată cu hipoacuzie bilaterală, adică nu auzea cu nicio ureche.

Diagnosticul i-a fost pus când micuţa Lidia avea doar doi ani. Părinţii au observat că aceasta nu se speria la zgomote, însă au fost duşi în eroare de faptul că încerca totuşi să vorbească.

„Vestea a fost ca un coşmar. Uneori mai făceam zgomot intenţionat noaptea ca să văd dacă tresare, dar ea nu dădea niciun semn. Am fost însă păcăliţi de faptul că zicea «ham- ham» când vedea un căţel. Ni se părea suspect că vorbeşte deşi nu aude. La control însă ni s-a spus ce are şi am simţit cum ni se năruie lumea“, povesteşte Graţiela.

Femeia se simte norocoasă însă că fiicei ei i-a fost redat auzul datorită Compartimentului de Audiologie şi Vestibulogie de la Iaşi. Pe atunci centrul era format dintr-o încăpere de doar 8 metri pătraţi, astăzi el fiind format însă din aparatură identică cu cea din Occident.

„Lidia mai are unele probleme de vorbire, de aceea probabil vom face şedinţe de logopedie. Am avut marele atu că exista acest centru, deşi atunci nu era la fel de modern ca acum. Exista însă şi atunci, ca şi acum, oameni cu suflet mare dedicaţi meseriei lor. Iniţial am vrut să o operez în Franţa, dar m-am documentat şi am aflat că de fapt specialiştii de la ei au fost instruiţi de doctorii de la noi“, mai spune femeia.

Graţiela este foarte bucuroasă că acum fiica ei s-a obişnuit cu aparatul auditiv.

„La început o enerva. Acum, mai ales de când merge la grădiniţă, şi-l pune singură, îi schimbă bateriile când este nevoie. Mă gândesc mereu că putea să ajungă nenorocită în centrele d surdo-muţi. Mulţi copii care merg acolo au o cădere psihică şi nimic nu-i mai poate salva“, mai spune femeia.

Ora 13.00 Compartimentul de Audiologie şi Vestibulogie este alcătuit din trei săli de audiometrie, o sală pentru testarea echilibrului, o sală pentru reglajul implantului cohlear şi o sală pentru recuperarea auditiv-verbală unde va lucra un logoped. 

image

Echipament pentru măsurarea protezei auditive

În prezent, 30 de persoane necesită un implant cohlear.

image

Instalaţie de câmp liber

„Vom oferi asistenţă de cea mai bună calitate în domeniul pierderilor auditive, al tulburărilor de echilibru pentru pacienţii din Iaşi, dar şi din toată Moldova. Amenajarea Compartimentului s-a făcut la nivelul Occidentului, ceea ce ne permite să asigurăm şi programe de cercetare. În prezent avem peste 100 de pacienţi implantaţi în clinică la noi, aici fiind şi prima clinică unde s-a introdus implantul cohlear din România în 2000.  Zilnic vedem zeci de pacienţ şi copii. O parte, peste 20-30 ar avea nevoie chiar de implant cohlear“, spune doctorul Sebastian Cozma.

image

Instalaţie care irigă urechea

Din 2008, când a început programul, au fost testaţi peste 16.000 de nou-născuţi din oraşul Iaşi, iar incidenţa pe care găsită în cazul problemelor de auz este de 1,15 copii la o mie, ceea ce înseamnă o încadrare în media europeană.

image

Cabină audiometrică unde va lucra un logoped

Ora 05.25 Compartimentul va fi folositor atât adulţilor, cât şi copiilor care nu aud sau care au vertij vestibular. Acest serviciu are o dotare ultramodernă, iar investiţia a depăşit 150.000 de euro.

„Este rezultatul unei munci asidue. Compartimentul a fost dotat cu aparatură de nivel înalt şi este extrem de folositor", spune doctorul Sebastian Cozma, specialist în probleme de audiologie şi vestibulogie.

Operaţie în premieră la Spitalul de Recuperare Iaşi. Viaţa unui tânăr a fost salvată cu ajutorul unui medic din Franţa

Iaşi: Operaţie asistată de robot la Spitalul de Recuperare

Cu ocazia inaugurării se va desfaşura şi o sesiune de comunicări şi workshop sub genericul „Recuperarea auditiv-verbală precoce a copilului hipoacuzic", unde vor conferenţia specialişti din Danemarca, una dintre ţările cele mai evoluate în recuperarea şi educarea copiilor cu hipoacuzie reabilitată prin implant cohlear.

În ţară mai există un singur alt compartiment audiologic asemănător, la Institutul Hociota din Bucureşti.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite