Un ieşean cere suspendarea recensământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Mihai Agache (28 de ani) a dat în judecată Institutul Naţional de Statistică pentru că, în opinia lui, chestionarul de la recensământ are un conţinut ilegal şi încalcă dreptul la viaţă privată.

Un grefier al Judecătoriei Hârlău a cerut Curţii de Apel Iaşi să suspendarea provizorie a executării recensământului, actele ce privesc desfăşurarea acestuia şi a actului prin care Institutul Naţional de Statistică şi Comisia Centrală de Recensământ au decis asupra conţinutului chestionarului.

În plângerea adresată judecătorilor, Vlad Mihai Agache precizează că recensământul încalcă dispoziţiile legale privind confidenţialitatea codului numeric personal, informaţiile protejate de Legea privind drepturile pacientului sau dreptul la viaţă privată.

Au fost elaborate chestionare cu aproximativ 100 de întrebări care încalcă flagrant dreptul la respectarea vieţii private şi de familie prevăzut de Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului", precizează Vlad Mihai Agache, în plângerea adresată instanţei.Acesta susţine că şi amenzile aplicate pentru refuzul de a da informaţiile solicitate de recenzor sunt prea mari.

Limitele stabilite între 1.500 şi 4.500 de lei, reprezintă o sumă mult peste resursele mele financiare, ce are menirea de a-mi descuraja intenţia de a mă proteja de abuzul evident al statului şi totodată de a mă împiedica şi demobiliza orice iniţiativă civică demnă şi de protest legal", susţine Agache în plângere.

Primul termen al procesului este pe 27 octombrie. „Nu cred că o să am câştig de cauză. Nu am deschis această acţiune pentru a împiedica recensământul, dar trebuia să fie şi cineva care să ia atitudine", a precizat Vlad Mihai Agache.

Citiţi şi:

Locuitor în Dallas: „Am vrut să merg şi eu cu recensământul, dar am aflat prea târziu" FOTOGALERIE

Ultimele pregătiri pentru recensământul populaţiei

Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică nu şi-au exprimat încă punctul de vedere.Însă în diferitele comunicate precizează că „În procesul de prelucrare al datelor, informaţiile sunt ulterior anonimizate, numele şi prenumele persoanelor nu sunt înscrise în baza de date, iar recenzorii sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea datelor. Amenzile pe care le riscă recenzorii dacă încalcă această confidenţialitate sunt între 2000 - 5000 lei, cu posibilitatea agravantă în cazul în care nerespectarea confidenţialităţii are aspecte penale.Mai mult, în procesul de prelucrare informaţiile vor fi utilizate numai în cadrul sistemului informatic statistic naţional (în interiorul reţelei VPN criptat)"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite