Sătenii din localitatea ieşeană Ciurbeşti fac găuri în „centură“ FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Aghiorghiesei ameninţă cu represalii dacă muncitorii firmei Vega 93 Galaţi vor intra pe terenul lui
Vasile Aghiorghiesei ameninţă cu represalii dacă muncitorii firmei Vega 93 Galaţi vor intra pe terenul lui

Varianta de ocolire a municipiului este asfaltată pe sărite, din 200 în 200 de metri, pe o lungime de trei kilometri din cauza proprietarilor care nu şi-au dat acordul ca utilajele să intre pe terenurile lor

După trei ani de lucrări mereu amânate la şoseaua ocolitoare a Iaşiului, drumarii s-au împotmolit din nou, cu puţin timp înainte de final. Pe traseul a trei kilometri, din cei aproape 14 ai variantei de trafic greu a centurii, 11 săteni nu şi-au dat acordul ca muncitorii să toarne asfalt pe pământul lor.

Construcţia centurii de trafic uşor din Iaşi, reluată de la zero
Practic, constructorii de la firma Vega 93 Galaţi sunt nevoiţi să asfalteze din 200 în 200 de metri, şi au în plan să revină pentru a completa lucrarea atunci când sătenii se vor răzgândi.

Utilajele nu intră pe terenurile localnicilor nemulţumiţi

Vezi aici cum decurg lucrările la şoseua de centură a Iaşiului
„Acolo unde am acordul de la proprietar lucrez, unde nu, muncitorii nu asfaltează. O situaţie diferită este după kilometrul 12 al «centurii», unde am acordul oamenilor doar pe dreapta. Pe stânga sunt trei proprietari care nu ne-au lăsat să intrăm“
, a spus Dorin Duduţă, manager în cadrul societăţii Vega 93 din Galaţi.
Centura Iaşiului, blocată de acuzaţii de ilegalitate


Proprietarii care nu le-au permis constructorilor să asfalteze drumul pe terenurile lor au locuinţe în satul Ciurbeşti din comuna Miroslava şi la intrarea în Ciurea.

Centura Iaşiului, mai scumpă cu 20%. Află care sunt ultimele schimbări în proiectul rutei ocolitoare (FOTO)
Oamenii sunt revoltaţi de valoarea sumelor pe care le primesc drept despăgubire, mult mai mici faţă de cele anunţate anul trecut. Aceştia erau convinşi că vor primi mii de euro pe terenurile lor, dar li s-a transmis că vor încasa doar 16 eurocenţi pe fiecare metru pătrat.

În această situaţie este şi Vasile Aghiorghiesei, care a refuzat categoric să-i lase pe muncitori să-i traverseze terenul. „Pe pământul meu nu trece nimeni. Este dreptul meu la proprietate. Să vină avocaţii să discute cu noi, să ne arate legea, şi apoi vom fi de acord“, s-a arătat ferm bărbatul. Săteanul povesteşte că s-a trezit cu utilajele încărcate de pământ traversându-i proprietatea pentru a ajunge în spatele casei, acolo unde se construieşte centura. „Nu mi-am dat acordul! Ei ce-mi dau la schimb!? Ne-au amăgit ca să semnăm“, a mai spus Aghiorghiesei.


La fel de revoltat este şi Mihai Ciubotaru, un alt localnic din satul Ciurbeşti. Proprietatea acestuia, de 1,5 hectare, este străbătută de şoseaua de centură, iar în lipsa unor drumuri laterale, bărbatul trebuie să ocolească 6 kilometri pentru a ajunge dintr-o parte în alta să cultive terenul.


„Oamenii au fost păcăliţi să semneze“


Familia Ciubotaru este nemulţimită şi de faptul că şoseaua este construită la nivel destul de ridicat faţă de sol, ceea ce-i pune în dificultate atunci când vor să iasă la şosea. „Oamenii au fost păcăliţi să semneze că sunt de acord. Soacra mea şi alte femei au semnat la biserică. Nu ştiam preţurile la început. Eu vreau să fac case pentru cei doi băieţi acolo. Trebuie să le pun scară să iasă din casă“, a spus Mihai Ciubotaru.


30 de săteni din Ciurbeşti au protestat în luna august împotriva constructorilor de la centură şi timp de 30 de zile muncitorii au suspendat şantierul în zonă. Acum, lucrările au fost reluate, dar pe bucăţi. „Este incomod pentru noi să lucrăm pe sărite. Putem asfalta şi aşa, dar avem cheltuieli mai mari. Sunt 11 proprietari, care nu ne lasă să construim pe proprietatea lor“, a spus Dorin Duduţă, manager în cadrul societăţii Vega 93 din Galaţi.

Iaşi: Păgubiţii de la centură, cu locuinţele crăpate
Pe lungimea celor trei kilometri din ultimul tronson al centurii sunt cinci fragmentări ale variantei. În timp ce unii săteni se plâng şi fac revolte, şefii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi susţin că ar trebui să apară cât mai repede Hotărârea de Guvern pentru stabilirea despăgubirilor pentru proprietari.


Primele daune au fost acordate anul trecut, proprietarii care au avut terenuri pe lângă Metro primind şi 15 euro pe metru pătrat.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite