Centura Iaşiului, blocată de acuzaţii de ilegalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sens giratoriu
Sens giratoriu

A doua porţiune din şoseaua ocolitoare a municipiului, varianta prin Cicoarei, a fost contestată de o firmă din Iaşi care a atacat documentaţia pentru licitaţie.

Pe lângă faptul că asfaltarea variantei de trafic greu a centurii Iaşiului este tărăgănată de trei ani, şi proiectul de construcţie a încă 8,17 kilometri de drum din varianta de trafic uşor a legăturii rutiere este blocat înainte de a fi organizată licitaţia.

Centura Iaşiului, mai scumpă cu 20%. Află care sunt ultimele schimbări în proiectul rutei ocolitoare (FOTO)

Procedura, programată pentru 7 noiembrie, a fost contestată de firma Enviro Construct din Iaşi acum două săptămâni, pe motiv că documentaţia care stă la baza contractului ar fi nelegală şi abuzivă. Reprezentanţii societăţii susţin că anumite condiţii de evaluare şi selecţie a firmelor participante la licitaţie sunt restrictive şi au cerut Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor să dispună anularea licitaţiei din cauza gravelor abateri de la lege.

„Contestaţia nu va întârzia lucrările“
„Mecanismul de punctare stabilit de autoritatea contractantă reprezintă o încălcare flagrantă a principiului nediscriminării şi al transparenţei, lăsând la aprecierea discreţionară şi vădit subiectivă a comisiei de evaluare a punctajului acordat operatorilor economici“, susţin reprezentanţii firmei Enviro Construct. Şefii Direcţiei Regionale de Drumuri Naţionale Iaşi sunt convinşi că această contestaţie nu va întârzia lucrările, care vor începe în primăvara anului viitor.

„Gaura“ de la centura Iaşiului se adânceşte cu 11 milioane de euro

„Este dreptul firmei să conteste, iar legea îi permite. Departamentul de Achiziţii pregăteşte un punct de vedere şi aşteptăm un răspuns de la CNSC. Acest lucru nu va întârzia contractul. Lucrările pot începe în martie-aprilie anul viitor, iar până atunci va fi realizată proiectarea“, a spus Dănuţ Pilă, şeful DRDP Iaşi.

Încă trei ani de şantier pe centură
Varianta de trafic uşor a centurii, de 8,17 kilometri, ar trebui să pornească din dreptul satului Uricani şi să fie direcţionată prin municipiu, pe strada Cicoarei, Arhitect Ioan Berindei şi Nicolina, cu trecere prin cartierul Dacia. Lucrările costă 79,3 milioane de lei şi vor dura trei ani de la data semnării contractului. Până în primăvara anului viitor, firma contractată de DRDP Iaşi ar trebui să întocmească proiectul tehnic al drumului, după care va fi deschis şi şantierul. Între timp, lucrările la varianta de trafic greu, de 13,9 kilometri, sunt în toi şi vor fi finalizate în martie 2012.

Cearta pe studii lasă Aeroportul din Iaşi fără banii europeni

Până atunci, şefii DRDP Iaşi caută un nou constructor care să execute şi un rest de 30% din lucrări care n-au fost prinse în contractul semnat în 2008 cu actualul constructor, Vega 93 Galaţi. Şoseaua de centură a mai „înghiţit“ 11 milioane de euro pentru devierea reţelelor de apă şi pentru asfaltarea ultimului tronson de trei kilometri.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite