Sărbătorile Iaşului, desfiinţate de organizatorii de evenimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focul de artificii i-a impresionat pe ieşeni
Focul de artificii i-a impresionat pe ieşeni

Specialiştii în manifestări publice critică programul banal, întocmit pe genunchi de oficialii din Primărie pentru evenimentele din perioada 10-16 octombrie.

Cum scăpăm de sărbători la cort. Află cum organizează Timişoara şi Cluj Napoca Zilele oraşului FOTOGALERIE

De la sărbătorile câmpeneşti, cu mici, bere şi grătare sufocante, comercializarea obiectelor de artizanat majoritatea kitschioase, Sărbătorile Iaşului au fost criticate de managerii firmelor de profil.

„În mod definitoriu, ce se organizează este prea puţin pentru Iaşi. Oamenii merită mult mai mult şi de calitate. Tot ce se întâmplă în aceste zile este comercial, şi nimic spiritual", a spus Laurenţiu Stratan, administratorul unei agenţii de profil din Iaşi. Chiar dacă se laudă cu o experienţă în organizarea acestui eveniment unic pentru ieşeni, oficialii Primăriei nu au reuşit nici la ediţia jubiliară să întocmească un program original şi memorabil pentru locuitorii unui oraş cu pretenţii de capitală culturală europeană. „Am încercat să facem un program de sărbători ca să ne încadrăm în buget. Am vrut să încadrăm unele elemente tradiţionale sărbătorilor, cum e concertul şi focul de artificii", a spus Cosmin Coman, şeful Direcţiei de Programe şi Servicii pentru comunitate din cadrul Primăriei Iaşi.

Ospăţ boieresc, cu grătare, mici şi cârnăciori stropiţi cu vin şi bere pe esplanada de la Hala Centrală FOTOGALERIE

Organizatorii de evenimente publice contactaţi de reporterii ADS sunt de părere că edilii ar putea să pună mai mult accent pe partea culturală şi de divertisment a Sărbătărilor Iaşului, şi mai puţin pe cea comercială.

„Târgurile sunt bune, dar nu în centrul oraşului. Toate activităţile comerciale pot fi organizate în Centrul Expoziţional din CUG, care oricum stă gol, iar în Centru, traficul să fie fluidizat. Este important să se aducă actori sau oameni de cultură cu greutate, nume sonore, să fie multe spectacole stradale, festival de teatru în aer liber sau proiecţii stradale", a mai spus Laurenţiu Stratan. Edilii din Timişoara povestesc că au ieşit în Piaţa Unirii, acolo unde organizează zilele oraşului de pe Bega, pentru a-i alunga pe vânzătorii de kitsch-uri.

„Târgurile sau Festivalul Berii nu ar trebui organizate deloc de zilele unui oraş. Sunt plicticoase, nu aduc nimic nou şi nu au nicio relevanţă. Oamenii vin, îşi umplu burţile şi nu fac nimic deosebit. Ar trebui evenimente care aduc calitate, şi de standard ridicat", a spus Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei, implicat în organizarea festivităţilor de zilele municipiului din fiecare an.

Rihanna, Bruno Mars şi Don Omar, în repertoriul artiştilor chemaţi de Primărie la Sărbătorile Iaşiului FOTOGALERIE

Pentru mulţi ieşeni, evenimentele de pe 14 octombrie se reduc la concertul organizat în faţa Palatului Culturii şi la focul de artificii. Şi la acest capitol, şefii Primăriei abia s-au mobilizat, au ales trupele pe ultima sută de metri şi nu au adus nimic nou. Organizatorii de astfel de concerte sunt de părere că spectacolele pot fi mai bine promovate.

„Sărbătorile sunt tipizate şi nu sunt foarte bine organizate. Concertul aniversar ar trebui să atragă mai mult atenţia, să se adreseze unui public larg şi cu artişti cu notorietate, români, care nu sunt foarte scumpi. Cei din Primărie ar putea să acopere un public cât mai larg şi să aducă şi artişti populari", a spus Bogdan Niţă, manager artistic la o companie de profil. În schimb, organizatorii concertului legendar al trupei Scorpions de pe Cluj Arena spun că Primăria ar trebuie să impună plata biletelor la astfel de spectacole.

Formaţii de duzină la Sărbătorile Iaşiului

„Un concert întotdeauna bine unui oraş. Nu cred că ar trebui organizate spectacole fără plata unui bilet. Omul plăteşte să participe la un eveniment, nu-i este indiferent ca şi cum iese la plimbare şi nimereşte la un concert. Chiar n-am auzit nimic deosebit de Sărbătorile Iaşiului", a pus Minel Stoica, unul dintre organizatorii concertului de pe Cluj Arena, susţinut de trupei legendare Scorpions de weekendul trecut.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite