Revoltător! Martor cheie în tragedia de la Iaşi provocată de tramvaiul-groazei, redus la tăcere imediat după accident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Date importante despre ce s-a întâmplat cu „tramvaiul-groazei“ chiar înainte de producerea accidentului din 21 martie, soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi, puteau fi recuperate de pe un sistem electronic cu care era echipat vagonul.

Citeşte şi: Iaşi: Retrospectiva celui mai grav accident de tramvai petrecut vreodată în Capitala Moldovei

VIDEO Iaşi: Un tramvai fără frâne a spulberat şase maşini. O persoană a murit (UPDATE FOTO)

Informaţiile s-au şters însă imediat după ce tramvaiul a fost pus în funcţiune pentru a fi mutat de la locul accidentului, întrucât sistemul respectiv are capacitatea de a stoca date despre viteză şi manevrele făcute de vatman pe ultimii 2.000 de metri parcurşi.

„Este într-adevăr un sistem mai rudimentar, un fel de cutie neagră. Din ce am înţeles, se ştia, cel puţin la nivel teoretic, de existenţa acestuia. Am discutat cu cei din comisia elveţiană care au venit cu aparatura specială pentru a extrage aceste date. Consider că aceste informaţii, din discuţiile cu clientul meu, dacă erau salvate, confirmau faptul că spunem adevărul“, a precizat avocatul Anca Drăgoi, apărătorul vatmanului Dumitru Diaconu, cercetat de procurori pentru producerea tragediei.

„Nu am ştiut ce poate face această memorie“

De partea cealaltă, reprezentanţii Regiei Autonome de Transport Public (RATP) Iaşi spun că, într-adevăr există un sistem de memorare implementat pe acest tramvai, dar că nu exista posibilitatea tehnică ca datele să fie extrase la locul accidentului, decât la depou.

Iaşi: Concluzia specialiştilor elveţieni după inspecţia tramvaielor second-hand: „Vagoanele funcţionează perfect, fără defecţiuni“ (UPDATE)

„Se ştia de acest sistem dar nu cunoşteam cât şi ce capacitate de stocare a informaţiilor are, iar la faţa locului nu puteam citi aceste date. Dar atâta timp cât în România nu este omologat acel sistem de înregistrare, într-o anchetă penală acele date nu puteau fi luate în considerare“, a precizat Maricel Ghercă, directorul RATP Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite