VIDEO Iaşi: Un tramvai fără frâne a spulberat şase maşini. O persoană a murit (UPDATE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tramvai a rămas fără frâne când cobora Dealul Copou şi a provocat un grav accident de circulaţie, în faţa Bibliotecii Centrale Universitare. Mai multe Ambulanţe şi echipaje de Poliţie s-au deplasat la faţa locului.

Ora 22.40 Zeci de ieşeni au aprins lumânări la locul accidentului în memoria agentului decedat.

Ora 22.36 Potrivit anchetatorilor, tramvaiul a lovit prima dată Dacia, apoi au fost avariate BMW-ul, Dacia Logan, Mercedes-ul, Chevrolet-ul, Volkswagen-ul şi ultimul autobuzul.

Ora 22.30 Vatmanul le-a declarat anchetatorilor că nu l-au ţinut frânele.

Ora 22.00: Primarul Iaşiului a mai propus ca tramvaiele să nu coboare de acum înainte Copoul cu viteze mai mari de 20 de kilometri pe oră.

Maricel Ghercă, directorul RATP Iaşi, a confirmat că vagonul implicat în incidentul de astăzi a mai avut o defecţiune recdent, când o problemă la sistemul de aer condiţionat pornit pe timp de iarnă a supraîncălzit plasticul de pe acoperiş. „Tramvaiul a fost donat de regia de transport public a oraşului elveţian Berna şi are o durată de viaţă de 52 de ani", a precizat Ghercă.

Directorul RATP Iaşi a ţinut să adauge că, în opinia lui, este imposibil ca măcar unul din cele trei sisteme de frânare ale tramvaiului să nu fi fost în stare de funcţionare. Autorităţile locale nu au dorit să ofere mai multe comentarii, aşteptând rezultatele anchetelor ce vor fi derulate în zilele următoare.

Ora 20.26 Primarul Iaşiului a declarat în urmă cu câteva minute că 12 tramvaie identice cu cel implicat în accident vor fi retrase din trafic începând de mâine. Mijloacele de transport vor fi verificate. 

Medicii de la Spitalul "Sf. Spiridon" vor decide mâine dacă asistenta medicală implicată în accident va fi transferată la Bucureşti.

Ora 19.00 Cele două persoane ajunse la Spitalul de Neurochirurgie sunt în afara oricărui pericol şi între timp s-a mai prezentat o altă femeie de 30 de ani care acuza dureri la nivelul coloanei vertebrale.

Bărbatul este fără probleme, l-am consultat şi eu şi după părerea mea nici nu trebuia să rămână internat în spital. Avea doar un traumatism uşor. Femeia de 50 de ani are o fractură cervicală ceva mai gravă, dar care nu necesită intervenţie chirurgicală. Rămâne sub supraveghere. O altă femeie, de 30 de ani, a venit de la domiciliu şi acuza dureri la nivelul coloanei vertebrale, i s-au făcut radiografiile“, spune doctorul Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie Iaşi.

Ora 17.35 Se va efectua o expertiză a tramvaiului pentru a se stabili dacă acesta a avut vreo defecţiune tehnică.

Ora 17.32 "Benzile cu linii de tramvai sunt considerate bezi auto. Maşinile au voie să circule ori să stea pe şine la semafor dacă în zonă sunt doar două benzi de circulaţie. Acolo la BCU zona este foarte îngustă şi sunt doua două benzi", a declarat Vasile Mihăilă, instructor auto.

Iaşi: Vezi imagini de la locul cumplitului accident de tramvai (FOTO şi VIDEO)

„Maşinile pot circula pe liniile de tramvai doar dacă fac virajul la stânga sau dacă vor să depăşească tramvaiul", a declarat Tudor Minea, şeful Serviciului Eliberări Permise Iaşi.

Ora 17.20 Şoferii implicaţi în accident sunt: -Viorel Mândru (36 de ani) - BMW

- Nicu Sorin Axinte (22 de ani)- taxi Dacia Logan

- Agent şef adjunct Dănuţ Condurache (43 de ani), decedat în accident- Dacia

- Marius Irimia- Volkswagen

- Monica Chirilă- Chevrolet

- Pompiliu Moldovan - Mercedes

- Cristian Dumitru Diaconu (35 de ani)- vatman (foto jos)

image

Ora 17.17 Deocamdată reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) nu se pot pronunţa dacă groaznicul accident poate fi încadrat ca accident de muncă, cu toate că bărbatul decedat se afla în timpul serviciului. „Am fost şi eu la faţa locului pentru cercetare. Îl vom cataloga ca incident periculos, pentru moment, până vom înainta cu cercetările. Din păcate a murit şi o persoană, dar fiind angajat la Penitenciar, ei vor face propria lor cercetare. Dar cu siguranţă va fi încadrat la accidente de muncă, deoarece am văzut că era şi un taximetrist şi o altă maşină a unei firme. Din primele cercetări pe care le-am făcut, tramvaiul a rămas fără frâne", a precizat George Tanasievici, purtătorul de cuvânt al ITM Iaşi.

Ora 17.00 Medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ au avut de îngrijit cinci persoane. Viorel M. (36 de ani) s-a ales cu traumatism cranio-cerebral, iar Elena A. (50 de ani) are traumatism la coloana cervicală şi ambii au fost dirijaţi către Spitalul de Neurochirurgie. Gabriela B. (53 de ani) este internată la Ortopedie cu contuzii la umăr, lombară şi la picioare. Mirela Drăguşanu (43 de ani) are fractură de bazin şi se află în stare critică, iar tânărul Daniel A. (20 de ani) are fractură de piramidă nazală.

DOCTORUL DIANA CIMPOEŞU ENUMERĂ VICTIMELE DIN ACCIDENT

„Au fost persoane care mai întâi s-au dus acasă, au constatat că au leziuni şi s-au întors la spital. Echipajul SMURD s-a ocupat de descarcerarea bărbatului fără funcţii vitale. În maşină se afla şi o femeie în vârstă de 43 de ani descarcerată, adusă de echipajul SMURD în stare critică. Două persoane au ajuns singure la spital. Este vorba de o femeie cu leziune la nivelul coloanei cervicale şi un tânăr cu leziune la nivelul piramidei nazale. O altă femeie a fost trimisă la Ortopedie şi un bărbat cu Ambulanţa a ajuns la Neurochirurgie. Toate persoanele sunt conştiente şi stabile hemodinamic“, spune doctorul Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfântul Ioan“ Iaşi.

Ora 16.14 Martorii accidentului povestesc că vatmanul a încercat să frâneze, dar fără succes. Tramvaiul a lovit o Dacie albă, o altă maşină aflată în faţa acesteia, patru autoturisme care erau oprite pe prima bandă şi apoi a intrat în autobuz.

Ora 16.06 "Până acum s-a constat că aceste tramvaie care ne-au fost donate sau cumpărate au fost verificate permanent și n-au avut probleme tehnice. De multe ori a fost vorba de o eroare umană. O să cercetăm și o să vedem pe viitor ce putem face ca să evităm astfel de situații. Toate aceste tramvaie au fost verificate de comisii tehnice.Un tramvai nou-nouț costă 2 milioane de euro, iar regia de Transport nu are fonduri. Cu elvețienii sunt relații foarte bune care le-am avut de-a lungul timpului. Nu avem tramvaie noi în oraș. Dar și dacă aveam tramvaie noi și era o eroare umană tot se întâmpla", a declarat Gheorghe Nechita.

Călător în tramvaiul groazei din Iaşi: „Am văzut moartea cu ochii!“ (UPDATE)

Iaşi: Pe străzile Iaşiului circulă tramvaie-sicrie. Vezi aici incidentele în care au fost implicate vagoanele de-a lungul anilor

 
Ora 15.52 "Era un coleg deosebit. Nu am cuvinte să pot descrie o asemenea persoană. Era foarte liniştit, răbdător, un bun profesionist şi un familist convins", a declarat Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Iaşi. Agentul şef adjunct Dănuţ Condurache (43 de ani), care a decedat în accident,  era tatăl unui băiat şi al unei fete.

Ora 15.50 Tramvaiul care a rămas fără frâne este dus la depou, împins de un alt tramvai din spate. Poliţiştii dirijează traficul.

Ora 15.36 Şoferul decedat este agentul şef Dănuţ Condurache din cadrul Penitenciarului Iaşi. Acesta se afla în timpul serviciului şi se deplasa împreună cu o asistentă medicală Mirela Drăguşanu după medicamente. "Era cu maşina de serviciu şi era însoţit de o asistentă. Se ducea spre o farmacie după medicamente. Lucra de 11 ani la Penitenciar. Din câte am înţeles asistenta medicală este în stare gravă, are şi o fractură de bazin", a declarat Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iaşi.

image

Ora 15.20S-a întâmplat într-o clipă. Vatmanul a frânat, iar apoi a deraiat. A fost un adevărat coşmar. O fată a leşinat, una s-a lovit la cap, un băiat şi-a rupt nasul. N-am vrut să mă uit ca să nu fiu marcat. Cred că de acum nu am să mai merg cu tramvaiul. Tramvaiul circula cu 60/70 km la oră " spune Adrian Mihăilă (19 ani), un pasager din tramvai.

Ora 15.13 "O echipă SMURD mai stă acolo ca să fie descarcerarea completă. O persoană a fost adusă de SMURD, alte două au venit singure, iar o alta a fost dusă la Neurochirurgie. Nimeni din cei ajunşi la noi la spital nu este în pericol vital", spune doctorul Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon" Iaşi.

Ora 15.10  „Tramvaiul cobora Copoul, ori a cedat sistemul de frânare, ori vatmanul a încercat să forţeze semaforul. O maşină este făcută zob, unde este şi o victimă decedată şi încă 5 victime, unul din tramvai şi 4 din autoturismele avariate. Fie au apărut probleme după revizia tehnică, fie a fost vina vatmanului", spune viceprimarul Romeo Olteanu.

Ora 15.06Din ce am reuşit să vorbesc cu poliţiştii este o persoană decedată, iar alte trei au fost transportate la spital nefiind confirmate diagnosticele. Nu am confirmarea oficială cu privire la o a doua persoană decedată deoarece are loc activitatea de ridicare a tramvaiului şi mutare a caroseriei. Pe parcursul anchetei vom stabili. Motivele pentru care nu a putut fi oprit tramvaiul vor fi stabilite în urma anchetei", spune Virginia Pralea, purtătorul de cuvânt al IPJ.

Ora 15.05 Tramvaiul second- hand a fost adus acum trei luni din Elveţia şi a fost fabricat în 1970. "Revizia a fost făcută luna aceasta pe data de 9", a declarat Romeo Olteanu, viceprimarul Iaşiului.În zonă a ajuns o macara pentru a ridica tramvaiul.

"A fost adusă şi o macara la faţa locului. Echipajele de poliţie vor face măsurătorile necesare pentru a se stabili la ce distanţă erau autovehiculele", a spus Silvia Spiridon, purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi.

Ora 15.02 Tramvaiul a rămas fără frâne în dreptul statuii de la BCU şi a intrat în maşinile care aşteptau la semafor pe şine. Prima dintre ele era o Dacie albă.

image

Ora 15.01Se pare că accidentul s-a produs între un tramvai şi un autobuz care circula pe acelasi sens. Au mai fost implicate alte 5 autoturisme. Ni s-a spus că este o persoană decedată, cu toate că din informaţiile pe care le avem de la echipajele noastre s-ar putea să fie două victime decedate sub acelaşi tramvai şi încă 3 răniţi", a spus Radu Calistru, şeful Serviciului de Ambulanţă Iaşi.

Citiţi şi:

Iaşi: VIDEO (Update) 13 morţi şi 3 răniţi la Scânteia, într-un microbuz pirat lovit de tren

Iaşi:EXCLUSIV Preţul unei vieţi pierdute în tragedia de la Scânteia: doar 700 de lei

Ora 15.00 Romeo Olteanu, viceprimarul Iaşiului: "Este un dezastru total, mai ales că avem şi victime. Tramvaiul avea  revizia făcută şi era de la elveţieni ". La locul accidentului s-au adunat sute de curioşi. Unii dintre cei aflaţi la faţa locului pozeză mormanul de fiare cu telefoanele mobile.

Ora 14.56 Vatmanul tramvaiului care a rămas fără frâne în faţa Bibliotecii Centrale Universitare (BCU)din Iaşi este în stare de şoc. "Ne-a spus că l-au lăsat frânele", a declarat unul dintre poliţiştii de la Rutieră. Vatmanul este în maşina oamenilor legii şi stă cu mâinile la urechi.

Ora 14.55 Persoana decedată de sub tramvai era pasager într-o Dacie.

Ora 14.53 Tramvaiul care a rămas fără frâne a izbit şi un autobuz MAZ. Călătorii sunt şi acum şocaţi. "Am simţit o bufnitură din spate. Noroc că mă ţineam de bară. A intrat tramvaiul în noi. Un domn care nu se ţinea s-a lovit cu capul de geam, a spus Virgil Gheorghiu, călător în MAZ.

Ora 14.51 O maşină a fost prinsă sub tramvai. Cele şase maşini se aflau la semaforul de la baza Copoului.

Ora 14.34. Maşinile avariate au fost aruncate pe trotuar. În urma accidentului cel puţin o persoană a decedat, iar trei sunt rănite.

Circulaţia în zonă a fost blocată. Coada de maşini se întinde pe doi kilometri.

Citiţi şi:

Iaşi: Rudă a unei victime de la Scânteia: „Vinovaţii să plătească pentru ce s-a întâmplat" (UPDATE)

Ora 14.26 Tramvaiul a intrat în şase maşini în jurul orei 14.15. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis la faţa locului patru echipaje.

Ora 14.21 Momentan nu se cunoaşte numărul răniţilor.

Vom reveni cu amănunte.

Citește și: EXCLUSIV: Capul unui bărbat a fost strivit de un tramvai ucigaş, într-o zi de 13

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite