Profesorul de pe locul IV: Nicu Crăciun luptă împotriva discriminării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicu Crăciun, profesor de limba română la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri" din Iaşi, a fost implicat în două proiecte europene pe tema interculturalităţii.

Profesorul de limba română Nicu Crăciun (32 de ani) de la Liceul „Vasile Alecsandri" unde predă de mai bine de şase ani este dascălul de pe locul IV în campania „Profesorii cu care Iaşiul se mândreşte".

Dascălul originar din Huşi  povesteşte că dragostea pentru lectură i-a fost insuflată de sora mai mare. „Am fost mereu pasionat de lectură, iar Facultatea de Litere a fost prima şi singura mea alegere. O influenţă puternică a avut-o sora mea, care iniţial a selectat cărţile pe care să le citesc, apoi citeam volume diferite şi le discutam", mărturiseşte profesorul Crăciun.

Profesorul de pe locul 5: Cristian Pravăţ a adus cel mai mare concurs de matematică la Iaşi

STOP VOT! Ieşenii au ales profesorii cu care se mândresc

Facultatea şi masterul le-a absolvit cu brio, în fiecare an de studiu fiind bursier. Imediat după terminarea facultăţii a lucrat ca profesor la Grupul Şcolar „Anghel Saligny" pentru trei ani, apoi un an a predat la Liceul de Informatică „Grigore Moisil", iar de şase ani se afla la catedra Liceului „Vasile Alecsandri". Deşi în toate instituţiile de învăţământ a reuşit să se apropie de elevi şi să-i determine să citească, cel mai drag îi este unde lucrează acum. Aici a avut şi cele mai mari realizări profesionale. „M-am ataşat foarte mult de elevi şi de colegi. Am avut elevi pe care i-am pregătit şi care au participat la olimpiade judeţene, iar în 2010 o elevă s-a calificat la Olimpiada Naţională", spune profesorul.

Metode noi de predare şi proiecte europene

Dascălul consideră că cea mai mare realizări a sa este, pe lângă pregătirea elevilor, implicarea în proiecte europene care au ca temă interculturalitatea. Mai exact, profesorul luptă pentru eliminarea discriminării. „Am fost colaborator în realizarea unui studiu pentru proiectul european Grundtvig, pe tema interculturalităţii. Împreună cu echipe din Austria, Germania, Liechtenstein şi Italia am realizat o activitate prin care elevi de clasa a XII-a şi absolvenţi de la noi au scris o povestire în ştafetă cu elevi de la şcoala din şcoala din penitenciar. Am dezvoltat astfel dorinţa de a citi", spune profesorul Crăciun.

Dascălii nominalizaţi în campania „Profesorii cu care Iaşiul se mândreşte“

CAMPANIE Profesorii cu care Iaşiul se mândreşte

A mai participat la implementarea a două proiecte Comenius, unul care avea ca tematică istoria artelor, iar celălalt legat de interculturalitate. Prrintre lucrurile cu care dascălul se mândreşte sunt şi metodele noi de predare la ore care au un succes răsunător în rândul elevilor. „Folosesc dezbaterea, brainstorming-ul, care îi incită şi care reprezintă o formă de a se cunoaşte între ei. Prefer un dialog continuu, dar fără a transforma literatura în instrument de autocunoaştere", încheie Nicu Crăciun.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook aici

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite