Profesorul de pe locul 5: Cristian Pravăţ a adus cel mai mare concurs de matematică la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Cristian Pravăţ organizează de aproximativ cinci ani concursul naţional de matematică aplicată „Adolf Haimovici" la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi" unde este director adjunct.

Profesorul de matematică Cristian Pravăţ (41 de ani) de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi" unde este director adjunct din 2005 a fost votat de ieşeni şi ocupă locul V în campania „Profesorii cu care Iaşiul se mândreşte".

Dascălul mărturiseşte că dragostea pentru acest obiect i-a fost insuflată de tatăl său, şi el la rândul lui profesor în Comăneşti. După terminarea liceului însă nu a optat din prima pentru matematică, ci a ales Facultatea de Mecanică, pe care a abandonat-o după primul an de studiu. „Tatăl meu a fost profesor de matematică şi mi-a predat şi mie în timpul liceului. Cu siguranţă lui îi datorez profesia pe care o am acum şi modelul avut e clar că tot el este. Am cochetat foarte mult cu ideea de a fi profesor de matematică, dar iniţial, în 1990 am optat pentru Mecanică, secţia Maşini Tehnice. După primul an mi-am dat seama că nu inginer doream să fiu pentru restul vieţii şi am dat admitere la Matematică, unde am intrat", povesteşte profesorul Cristian Pravăţ.

Cel mai mare concurs de matematică

După absolvirea facultăţii, a lucrat timp de trei ani, în perioada 1997-2000, la Colegiul Tehnoton, iar din 2000 a ajuns la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi", unde din 2005 ocupă scaunul de şef adjunct. „Cea mai plăcută parte a zilei este atunci când le predau copiilor, nu când îmi exercit funcţia de adjunct. Chiar dacă avem lipsuri şi nemulţumiri legate de partea financiară, mărturisesc că ce fac îmi place şi mă simt împlinit", spune profesorul Pravăţ.

STOP VOT! Ieşenii au ales profesorii cu care se mândresc

CAMPANIE „Profesori cu care Iaşiul se mândrește“. Nu pierdeți povestea dascălului de pe locul 5

Dascălii nominalizaţi în campania „Profesorii cu care Iaşiul se mândreşte“

CAMPANIE Profesorii cu care Iaşiul se mândreşte

Tot de când a ajuns pe o funcţie de conducere, dascălul organizează împreună cu conducerea Facultăţii de Construcţii de Maşini şi Management Industrial cel mai mare concurs de matematică pentru elevi, „Haimovici". Copiii de la clasa lui au obţinut şi performanţe. „Copiii de aici sunt de un nivel mediu, iar concursul «Haimovici» este o alternativă în liceul tehnic pentru Olimpiada mare. Se strâng câte 600 de elevi din toată ţara la faza naţională pe care o organizăm aici, şi doi elevi pregătiţi de mine au obţinut premiul I", spune profesorul Pravăţ.

Deşi obiectul pe care-l predă este unul dintre cele mai grele, dascălul spune că are propria modalitatea de a-i face pe elevi să iubească această materie. Ca urmare, unii îi calcă pe urme şi aleg chiar Facultatea de Matematică. „Chiar dacă materia este grea, dacă o predai cum trebuie şi eşti apropiat de copii îi faci să o înţeleagă şi să o iubească. Cât de curând una din elevele pe care le-am pregătit urmează să termine Facultatea de Matematică", dezvăluie profesorul Pravăţ secretul succesului său.

Citeşte în ediţia de miercuri, 1 februarie, a ziarului „Adevărul“ povestea profesorului de pe locul 4.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite