Tupeu incredibil în afacerea Palas: primarul de Iaşi propune readoptarea în Consiliul Local a unei hotărâri decretate ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesedistul Gheorghe Nichita i-a convocat pe consilierii locali din Iaşi să schimbe din nou statutul juridic al terenului pe care se contruieşte ansamblul imobiliar, situaţie în care legea ar fi grav încălcată

Consilierii locali din Iaşi au fost convocaţi la o şedinţă extraordinară pe data de 11 aprilie, a cărei singur subiect de dezbatere este trecerea terenului pe care se construieşte ansamblul imobiliar Palas din domeniul public al municipiului în cel privat.

Afacerea Palas, ilegală definitiv şi irevocabil

Spa ilegal în curtea „regelui mallurilor"

Proiectul Palas, gaură în bugetul Iaşiului

Pare greu de crezut, dar aleşii locali sunt puşi să voteze din nou o hotărâre catalogată drept ilegală, definitiv şi irevocabil, de către o instanţă de judecată din România.

Reprezentanţii municipalităţii conduse de Gheorghe Nichita susţin că lucrează de mai mult timp la găsirea unei soluţii de a intra în legalitate în privinţa asocierii cu investitorul privat Iulius Group şi că aceasta ar fi cea adecvată.

„Am iniţiat acest proiect în urma unei adrese a prefectului care ne somează să intrăm în legalitate cu Palas-ul. Noi avem şi o comisie formată din consilieri locali şi executivul Primăriei, care lucrează de câteva luni pe situaţia de la Palas şi acum a ajuns la un rezultat. Raportul va fi înaintat în şedinţa de CL", a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Afacerea Palas, 7 ani de ilegalitate

Încălcare gravă a unei hotărâri judecătoreşti
În ciuda afirmaţiilor Primăriei, proiectul care ar urma să fie votat la Iaşi încalcă „autoritatea de lucru judecat", situaţie inimaginabilă, spun juriştii. Aceasta deoarece, în noiembrie 2010, Curtea de Apel Oradea a decretat că tocmai trecerea din domeniul public în cel privat al terenului de 12 hectare din centrul Iaşiului, pe care se ridică ansamblul Palas, stă la baza ilegalităţii acestei afaceri.

Inaugurarea Palas, amânată din nou. Află când se va închide şantierul din centrul Iaşiului

„Concluzia este că trecerea în proprietatea privată a fost făcută doar pentru a se eluda dispoziţiile imperative care reglementează regimul proprietăţii publice şi a se putea încheia contractul de asociere cu un anumit investitor privat", se arată în motivarea completului de judecată de la Oradea, care a analizat această speţă, în urma unor reclamaţii depuse de firmele omului de afaceri ieşean Dănuţ Prisecariu. De altfel, la începutul lui 2011, pentru a se conforma deciziei de la Oradea, Consiliul Local Iaşi a trecut înapoi, din privat în public, terenul de la Palas. Juriştii ieşeni se arată intrigaţi.

Mască de intrare în legalitate
„Este un abuz să faci un proiect în care instanţa deja s-a pronunţat. Pare a fi aceeaşi hotărâre din 2004 anulată în 2010. Primăria încearcă să găsească o formulă pentru că investitorul nu are un titlu valabil în baza căreia să deţină acele construcţii. Cred că este o încercare de a marca o intrare în legalitate. Probabil ar urma să dea, ulterior, în concesionare directă investitorului", este de părere Cătălin Bălan, profesor de drept administrativ la Universitatea „Al. I. Cuza".

Primarul Iaşiului a susţinut în nenumărate rânduri, necondiţionat, afacerea investitorului privat Iulian Dascălu. „Merg cu Palasul în continuare, cred în proiectul acesta total şi cred că am făcut tot ceea ce este legal pentru ca să meargă mai departe“, a spus recent Gheorghe Nichita primarul Iaşiului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite