Iaşi: Proiectul Palas, gaură în bugetul Iaşiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii Iulius Group au de achitat Primăriei 1,3 milioane de euro, restanţă din 2007 în contul sumei minime garantate. Deşi sunt datori ieşenilor cu o sumă uriaşă, oficialii care coordonează ridicarea ansamblului imobiliar se laudă că au plătit la buget taxe şi impozite pentru autorizaţii de construire, intabulări şi diverse avize.

Edilii ieşeni acoperă neregulile de la Palas. Terenul din spatele Palatului Culturii a fost trecut înapoi în domeniul public

Primăria Iaşi este în proces cu Iulius Group din pricina unei restanţe de 1,3 milioane de euro pe care investitorul privat ar trebui s-o achite la bugetul municipiului. Banii reprezintă suma minimă garantată a proiectului Palas, de 430.000 de euro, stabilită prin contractul de asociere semnat de cele două părţi, care s-a acumulat din 2007.

Deoarece au interpretat diferit un articol din contractul de asociere, cele două părţi au ajuns să se judece în instanţă. Pe baza articolului 9 din contractul modificat în 2007, Iulius Group a beneficiat de o perioadă de graţie de la plata oricăror sume pentru 36 de luni de la organizarea de şantier, adică din 2007.

Iaşi: Bombă la Palas: Temelia proiectului, declarată ilegală

Cum perioada de graţie a expirat în august 2010, investitorul era obligat să achite 1,3 milioane de euro, echivalentul sumei minime garantate în valoare de 430.000 de euro pentru fiecare din cei trei ani.

„Iulius Group a interpretat graţia totală de plată ca o scutire de plată pe perioada lucrărilor, iar noi ca o amânare la plată. Întrucât punctual nostru de vedere este diferit, am ajuns în instanţă", a spus primarul Gheorghe Nichita.

Primăria va face recurs

Astfel, în toamna anului trecut, constructorul de la Palas a deschis proces la Judecătoria Iaşi pentru a contesta acţiunea de executare silită promovată de Primărie. Magistraţii au decis în decembrie suspendarea executării silite, iar în februarie 2011 au admis acţiunea Iulius Group, urmând ca Primăria să formuleze recurs. „Cota minimă de profit va fi plătită conform contractului de asociere în participaţiune", a spus Gabriela Doboş, reprezentant al Iulius Group.

Judecătorii de la Tribunalul Iaşi au decis. Şase imobile din ansamblul Palas au fost construite ilegal

Deşi sunt datori cu o sumă uriaşă, coordonatorii ansamblului se laudă, prin intermediul unor afişe publicitare plasate la vedere, pe strada Palat, că au contribuit până acum la bugetul local şi la cel de stat cu aproape 2,5 milioane de euro.

Aşteaptă decizia instanţei

Astfel, din 2007 până în 2010, constructorul ansamblului urbanistic Palas a plătit 780.000 de euro pentru autorizaţii de construire emise de Primărie, 570.000 de euro pentru taxe la Inspectoratul de Stat în Construcţii, 210.000 de euro pentru intabulări şi ipotecări, 590.000 de euro pentru diverse avize de specialitate de la Comisa de Urbanism, Mediu, Monumente şi furnizori de utilităţi.

image

„Deşi se află în stadiu de construcţie, ansamblul Palas a generat, încă de la demararea lucrărilor, sume importante necesare dezvoltării oraşului“, a spus Gabriela Doboş, din cadrul Departamentului PR al firmei Iulius Group.

Şefii Primăriei Iaşi a încercat să-l execute silit pe constructorul de la Palas pentru cele 1,3 milioane de euro. În toamna anului trecut, Iulius Group a făcut contestaţie la Judecătoria Iaşi.

„În luna decembrie, instanţa s-a pronunţat pentru suspendarea executării silite, iar în februarie Judecătoria a admis contestaţia. Aşteptăm motivaţia pentru a face recurs“, a spus Denisa Ionaşcu, secretarul Consiliului Local.

Până când nu va fi rezolvat litigiul, asocierea în participaţiune n-a adus niciun avantaj ieşenilor. „Iulius Group a interpretat ca o scurtire la plată pe perioada lucrărilor. Adică dacă vin şi fac investiţii în oraş, scuteşte-mă de taxe pentru că investesc. Am intrat în judecată pentru a vedea dacă e scutire sau amânare pentru plata sumei minime garantate. Când instanţa se va pronunţa, vom şti ce este de făcut“, a spus primarul Gheorghe Nichita.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite