Primăria Iaşi bagă bani europeni în rablele RATP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii Primăriei au anunţat că sunt dispuşi să aloce în jur de 730.000 de lei ca zece microbuze galbene ale regiei de transport public să beneficieze de dotări pentru persoanele cu dizabilităţi.

Practic, pentru maşinile în care abia ai aer şi în care urcă maximum 20 de persoane vor fi montate rampe pentru care municipalitatea este dispusă să dea în jur de 17.400 de euro, cu TVA, de fiecare. „Această investiţie va fi realizată pentru a asigura accesul persoanelor cu handicap în mijloacele de transport. Finanţarea este asigurată prin programul Civitas", a explicat Cosmin Coman, director în cadrul Primăriei. Acesta a mai menţionat că rampele vor fi montate în partea din spate a microbuzelor, iar o parte din scaune vor fi scoase.

„Investiţii făcute fără cap"

Astfel, pentru a modifica zece microbuze din cele luate în urmă cu şase ani, municipalitatea va organiza licitaţie pe 23 iulie. Potrivit caietului de sarcini, firmele intereaste trebuie să respecte mai multe cerinţe tehnice printre care asigurarea platformei elevatoare electrohidraulică care să suporte o greutate de minim 300 de kilograme sau sistem de iluminat special prin care se permite persoanelor cu handicap să urce şi să coboare în siguranţă.

„Cred că sunt investiţii făcute fără cap. Nu înţeleg pentru ce să pui la microbuzele acestea neîncăpătoare rampe pentru cei cu handicap?", a spus ieşeanul Constantin Vieru. Cele 50 de microbuze galbene Iveco au fost închiriate în 2003, iar ratele, care trebuiau achitate timp de cinci ani, ajungeau la aproape 1.500 de euro pe lună.

image

Fondurile petnru aceste achiziţii sunt disponibile prin programul european Civitas în valoare de 4,7 milioane de lei, din care 55% reprezintă bani comunitari. Prin acelaşi program european, municipalitatea a demarat construcţia unei piste de biciclişti nepracticabilă, dar face şi promovare transportului în comun şi a mersului pe bicicletă.

Citeşte mai multe:

Pista de biciclete de la Iaşi, „unicat" în ţară, scoasă la licitaţie

Iaşi: Mersul pe bicicletă, promovat fără pistă

Jonglerii eşuate cu pista pentru biciclişti

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite