Pionierii zborului privat, forţaţi să renunţe la vis FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dănuţ  Prisecariu, Irina  Schrotter şi Răzvan Apetrei
Dănuţ Prisecariu, Irina Schrotter şi Răzvan Apetrei

Primii proprietari de avioane ultrauşoare din Iaşi s-au văzut nevoiţi recent să-şi vândă aparatele de zbor din cauza lipsei unei staţii de alimentare cu combustibil, dar şi a taxelor mari de aterizare şi decolare

Oamenii de afaceri Irina Schrotter şi Dănuţ Prisecariu, dar şi pasionatul de zbor Răzvan Apetrei sunt cei trei ieşeni care au renunţat la avioanele particulare.

Dănuţ Prisecariu a fost din 2007 până în 2009 proprietarul unui Cessna, comandat din Statele Unite, a cărui valoare se ridica la 367.000 de dolari. De „bijuterie“ nu s-a bucurat decât doi ani, după care a vândut-o. Mărturiseşte că aeronava îi era extrem de utilă, dar a ales să renunţe din cauza tarifelor de aterizare şi decolare percepute.

Ieşenii cu avioane. Cine pilotează aeronavele de mii de euro FOTO

În prezent, patru ieşeni au la dispoziţia lor câte un avion privat.

image

„Am renunţat din cauza schimbărilor din 2008. Atunci s-a mărit taxa pentru aterizare şi decolare, nici parcarea aeronavelor nu a mai fost permisă la Aeroport. Ni s-a zis sec: «Să vi le parcaţi acasă». Cum nu poţi să ţii un avion acasă am fost nevoiţi să renunţăm la el. Evident că era util, îţi făceai treaba, îl foloseam deseori, dar în 2009 l-am vândut. Nu ştiu cât mă ajungea întreţinerea lui, dar când m-au anunţat că a crescut taxa de aterizare şi decolare m-am decis să-l vând“, explică omul de afaceri.

Premieră la Iaşi: şcoală de piloţi de avion. Vezi ce condiţii trebuie să îndeplinească candidaţii FOTOGALERIE

În prezent, tariful de aterizare-decolare la Aeroportul Internaţional Iaşi este de 60 de euro. „Taxa a crescut în urma unui ordin de la Ministerul Transporturilor. Ea este în funcţie de câte kilograme are aeronava, dar marea majoritate trebuie să achite aproximativ 60 de euro pentru o mişcare, adică pentru o decolare şi o aterizare“, spune Gheorghe Corjăuţanu, directorul Aeroportului Internaţional Iaşi.

Schrotter, Prima femeie cu avion din România

Printre proprietarii unui avion privat din Iaşi s-a numărat câţiva ani şi Irina Schrotter. Creatoarea de modă deţinea un Cirrus SR 22 cu 4 locuri, a cărui valoare este estimată la 500.000 de dolari. Anul trecut însă, Irina Schrotter a decis să renunţe  la avion, deşi a construit chiar şi un hangar special pentru adăpostirea aeronavei. Motivul: nicăieri în Iaşi nu există o staţie de alimentare cu kerosen, combustibilul necesar pentru aeronavă.

„Am renunţat la avion din cauză că la Iaşi nu era nicio sursă de alimentare. Te întorceai cu rezervorul gol, mereu trebuia să facă calcule ca să-ţi ajungă combustibilul. La Iaşi infrastructura este foarte proastă. Am construit un hangar, care nu avea actele în regulă din cauza unui abuz al Primăriei. Avionul îmi era extrem de util pentru că am proprietăţi în diferite zone şi-mi permitea deplasarea acolo mai uşor, dar am renunţat din cauza piedicilor puse de administraţie“, spune Irina Schrotter. Proprietar al unui avion, de data aceasta construit chiar de el, a fost pentru câţiva ani şi Răzvan Apetrei, un pasionat al zborului. Nu şi-a permis să-şi cumpere o aeronavă, însă a decis să-şi construiască propriul avion. S-a inspirat după un kit adus din Cehia, avionul său fiind unul de tip sportiv, Zephyr 2000. Recent însă a hotărât să renunţe la aeronava făcută cu propriile mâini.

„Pur şi simplu am decis să mă retrag din business. Nu vreau să mai vorbesc despre asta. A fost pasiunea mea, dar acum m-am retras“, spune Răzvan Apetrei.

________________________

Cine mai are avion la Iaşi

În prezent, patru ieşeni au la dispoziţia lor câte un avion privat. Este vorba despre Maricel Popa, proprietarul Omega Tehnoton, Dumitru Rebegea, fostul director la Aeroportul Internaţional Iaşi, Simon Iancu, om de afaceri şi Valentin Alexandroniu, inginer mecanic. Cel mai costisitor avion îi aparţine milionarului Maricel Popa, un CTSW, a cărui valoare se ridică la 114.000 de euro.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite