Paşte cu produse expirate. Vezi aici ce sfaturi dau cei de la Protecţia Consumatorului ieşenilor pentru masa de Înviere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimente expirate, carne dezgheţată şi apoi recongelată şi ambalaje deteriorate sau rupte. Astfel îşi aşteaptă magazinele din judeţ clienţii care vor face cumpărături pentru masa festivă de Sărbători.  

Iaşi: Sejururi inedite de Paşte cu Mitropolia şi Casa de Pensii

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au intrat în alertă de la începutul lunii. Firmele care comercializează produse specifice Sărbătorilor de Paşte, precum ouăle, carnea, laptele, vinul sau dulciurile au fost verificate constant, iar neregulile nu au ezitat să apară.

„Au fost efectuate verificări atât în municipiul Iaşi, cât şi în judeţ. Am aplicat două sancţiuni la Paşcani, la două supermarketuri, Penny Market şi Minimax Discount pentru ambalaje deteriorate, rupte şi pentru nerespectarea condiţiilor de păstrare a alimentelor", a spus Daniel Piftor, directorul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Iaşi. Astfel, în magazinele respective peştele era comercializat fără a fi etichetat, iar pulpele de pui erau decongelate, transferate în alte ambalaje şi apoi vândute.

Iaşi: Super ofertă de Paşte: Bilete de tratament cu masa festivă inclusă

Inspectorii au descoperit şi produse expirate în rafturile magazinelor controlate. „Este vorba despre margarină, esenţe de rom şi vanilie, stafide, macaroane şi sucuri. În urma acestor acţiuni au fost aplicate amenzi în valoare de 18.000 de lei", a completat şeful CJPC.

Acesta a făcut şi o serie de recomandări ieşenilor pentru ca aceştia să nu aibă parte de surprize neplăcute de Sărbători.

Carnea de miel:
Cumpăraţi numai din măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe;
Carnea trebuie să prezinte ştampila sanitar-veterinară ;

Carnea să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţă lipicioasă şi urât mirositoare ;

Carnea achiziţionată se va transporta în condiţii igienice, cât mai repede şi se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 - 4 grade C. 

Peşte
La cumpărare verificaţi dacă peştele proaspăt prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună. În aceste cazuri peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră;

Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de gheaţă. 

Ouă
Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crapată, murdară sau spartă;
La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul ;

Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj, în cazul ouălor ambalate sau pe un afiş împreună cu alte informaţii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o menţiune a metodei de creştere etc. 

Vopsea de ouă
Cumparaţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate;
Urmăriţi încadrarea produsului în data durabilităţii minimale.

Atenţie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sănătate.


Vin
Cumpăraţi produse numai din locuri autorizate;
Nu vă lăsaţi "ademeniţi" de vânzătorii din pieţe sau din alte locuri neautorizate care vând produsele în recipiente PET refolosite, care vă oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi "calitatea naturală" a produsului;
Verificaţi etanşeitatea recipientelor;
Vinul care prezintă depuneri este impropriu consumului uman.

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite