Cititorii de la „Gh. Asachi“:„Nu aşa se păstrează o comoară a oraşului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşenii care au trecut frecvent pragul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Asachi“ cer ca aceasta să rămână funcţională. Utilizatorii fideli ai Bibliotecii „Asachi“ semnează petiţii online, comentează pe forumuri şi caută soluţii în speranţa că instituţia va primi un sediu unde să poată funcţiona.

Citeşte şi:

VIDEO: Bibliotecarii din Chile cer un sediu pentru „Asachi“

Lupta pentru Biblioteca „Asachi“ se mută online (UPDATE)

Mulţi ieşeni cunosc bine oamenii şi problemele de la „Asachi“. Asta pentru că au o colaborare de zeci de ani cu biblioteca. Printre aceştia se numără şi Mihai Olaru, acum pensionar. „Sunt un utilizator activ al instituţiei de cultură din 1954. Atunci eram copil şi, pentru că am trecut adesea pe acolo, am devenit «de-al casei». Mă întristează situaţia în care se află acum. În ceea ce priveşte capitala culturală de care tot auzim, mi se pare că trăim din amintiri“, a spus acesta.

Consideră că este imposibil ca autorităţile să nu găsească o soluţie viabilă pentru ca ieşenii, fie ei copii sau pensionari, să poată împrumuta cărţi în continuare. „Fără cultură nu poate exista nimic şi asta trebuie să înţeleagă autorităţile. Biblioteca deţine un tezaur. Nu aşa se păstrează o comoară“, a explicat Mihai Olaru.

De aceeaşi părere este şi Carmen Chelaru, care a lansat de zece zile o petiţie online pentru a găsi persoane solidare care să militeze pentru un nou sediu destinat sutelor de mii de cărţi de la „Asachi“.

În completarea petiţiei, ieşeanca a creat şi două sondaje, ultimul referitor la un protest ceva mai vizibil în oraş. Ea propune ca susţinătorii cauzei să poarte o insignă cu diametrul de maximum zece centimetri cu mesajul „DA - Biblioteca Judeţeană «Gh. Asachi» Iaşi“ pe toată perioada în care instituţia ar fi închisă.

În total, 17.848 de ieşeni depind de decizia şefilor Consiliului Judeţean de a găsi un spaţiu adecvat pentru ca biblioteca să funcţioneze în perioada în care se fac lucrări de renovare la Palatul Culturii.

Cărţile, departe de ieşeni

În 2008, 336.370 de volume au ajuns în mâinile ieşenilor. Cifrele de anul acesta, când cărţile stau îndesate în cutii, sunt cu mult mai mici.

„Este inadmisibilă această situaţie. Copiii, şi nu numai, au nevoie de acces liber, gratuit la cărţi pentru că altfel viitorul se arată foarte trist“, a mai spus Mihai Olaru, susţinut de cuvintele lui Marian Rotaru. „Este un act incalificabil de barbarie, o crimă culturală“, a afirmat el.

Încă o scrisoare deschisă
Bibliotecarii de la „Gh. Asachi“ au postat o nouă scrisoare pe blogul instituţiei, www.biblioteciiesene.wordpress.com. Mesajul semnat de Mihail Grinea şi de Bogdan Ghiurco vine ca replică la declaraţiile şi calculele făcute de reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi vizavi de eficienţa şi costurile bibliotecii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite