Notă de plată aberantă la căldură în Iaşi. Client la CET: „Îmi plătesc în rate factura de 860 de lei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facturile de coşmar îi aduc la disperare pe ieşenii branşaţi la sistemul centralizat de încălzire. Gerul din luna februarie a generat note de plată uriaşe, majorate şi din cauza scumpirii gigacaloriei. Costul mediu al facturii la căldură s-au dublat faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Facturile la căldură de infarct pentru luna februarie. Ieşenii reclamă consumul umflat

Una din victimele costurilor exagerate ale încălzirii este ieşeanca Laura Roşca Nistor, care trebuie să plătească pentru luna februarie 860 de lei pentru un apartament de două camere. Ieşeanca nu-şi explică costul atât de ridicat pentru că a ţinut caloriferele închise în timpul zilei, iar noaptea n-a dat repartitoarele la maxim. Soluţia femeii este să plătească factura în rate, timp de trei luni.

„Nu ştiu cum ne vom descurca. Este cât salariul tatălui meu, singurul venit din familie. Va trebui să facem sacrificii, iar cu riscul de a aduna penalizări, vom plăti în rate vreo trei luni de zile factura la căldură", a spus Laura Roşca, care a plătit la întreţinere 600 de lei în luna ianuarie.

image

Nici ieşenii care au centrale de apartament n-au scăpat de coşmarul de la CET. Aceştia au de plătit până la 230 de lei pentru căldura din spaţiul comun.

Corina Galinescu şi-a izolat ţevile de la CET, pe care le-a zidit pentru a scăpa de chinul de a plăti bani la centrala electrică de termoficare.Ieşeanca are o factură de 200 de lei la E.ON Gaz, pentru căldura din apartamentul de trei camere, la care se adaugă şi 90 de lei, căldura din spaţiul comun. „Nu mi se pare normal să plătesc nişte servicii care nu ne-au fost oferite. Cum mi-au măsurat ei căldura din ţevi dacă eu le am zidite şi izolate?", se întreabă femeia revoltată.

Listele de plată afişate de asociaţiile de proprietari arată discrepanţe exagerate. Locatari de pe bulevardul Primăverii au primit facturi şi de 1.500 de lei pentru consumul din luna februarie la un apartament de două camere, în timp ce vecinii de palier trebuie să plătească şi 5 lei la CET.

Cadou de Anul Nou la Iaşi: încălzire de infarct
Facturile sucevenilor, mai mari cu 25% faţă de luna ianuarie

„Discrepanţa este foarte mare între cei care nu au consumat deloc şi cei care au facturi de 1.000-1.500 de lei la acelaşi tip de apartament. Tehnic, nu se poate explica de ce se consumă atât de mult", a spus Laurenţiu Rusu, preşedintele Asociaţiei de proprietari Primăverii 11. La fiecare din cele 30 de scări pe care le administrează sunt locatari care plătesc la căldura din sistemul centralizat doar 5 lei sau 6 lei, în timp ce vecinii au 700 de lei, respectiv 300 de lei. „Cei cu factura atât de mică fac economie la sânge, ori se încălzeşte cu gaz şi fură de la vecini căldură", a spus preşedintele de asociaţie.

Iaşi: Căldură cu porţia pentru bun-platnici

Explicaţia oficialilor

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) susţine că vina pentru anomaliile din facturi aparţine atât locatarilor, cât şi asociaţiei de proprietari. „Dacă locatarii nu dau voie să le fie citite repartitoarele, apar erori foarte mari, apoi gigacalorimetrul trebuie citit corect de asociaţia de proprietari. Firma de repartitoare face defalcarea consumului pe baza unei formule standard, dar în funcţie de indicaţiile tuturor", a spus Bogdan Panţîru, coordonator ANRSC.

Oficialii Primăriei nu au explicaţie pentru aceste discrepanţe. „Nu se explică diferenţele atât de mari. Se vede neimplicarea asociaţiilor care nu au făcut citirile corect", a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite