Nichita îngroapă banii în gazonul de la stadion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi performanţele echipei locale de fotbal lasă de dorit, edilii continuă să aloce bani publici pentru modernizarea arenei din Copou. În an electoral, primarul vrea să investească încă 530.000 de lei

În timp ce se plânge de lipsa banilor pentru noi investiţii la Iaşi, primarul pesedist Gheorghe Nichita a anunţat o nouă investiţie pentru stadionul „Emil Alexandrescu“ din Copou. Edilii vor cumpăra o instalaţie de încălzire a gazonului în valoare de 430.000 de lei, la doi ani de la o altă achiziţie controversată: tabela de 500.000 de lei care afişează scorurile de la meciuri.

Procesul edililor ieşeni cu echipa de fotbal, un eşec voit
Oficialii vor mai cheltui încă 100.000 de lei pentru a întocmi nişte studii în vederea modernizării complete a stadionului. Edilii vor să schimbe locurile, să mărească capacitatea stadionului, să amenajeze tribune acoperite şi să amenajeze o parcare mărită.

„Este o bătaie de joc faţă de banul public“


Reprezentanţii Primăriei susţin că noua investiţie este necesară pentru ca CSMS Iaşi să îndeplinească noile condiţii impuse de Federaţia Română de Fotbal ca să obţină licenţa în vederea participării la viitoarea ediţie de campionat în Liga I. Noul regulament prevede minim 3.000 de locuri în tribune şi o instalaţie de încălzire a stadionului. „Dacă se vrea promovarea în Liga 1, trebuie modernizat stadionul. Astfel, vom schimba scaunele, vom mări numărul acestora, vom reamenaja parcările şi vom schimba tribunele“, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Clubul de fotbal CSMS Iaşi, amendat în instanţă de miliardarul Ionuţ Negoiţă
Consilierii locali nu văd cu ochi buni această investiţie. „Această achiziţie nu este justificată pentru fotbalul ieşean pentru că puţini ieşeni mai vin la stadion acum. Un astfel de proiect trebuie privit în ansamblu, cu o gândire mult mai clară şi completă. Dacă prin absurd se doreşte un stadion în Copou, trebuie să se pună problema locurilor de parcare“, a spus liberalul Radu Botez.


9 milioane de lei în doi ani pentru fotbal

Iaşi: Avem o tabelă de lux la stadion. Ce facem cu ea?
Şi consilierul Sorin Ionescu, membru al PDL, este de părere că achiziţia este o risipă de bani publici. „Este o bătaie de joc faţă de banul public. Este total inoportun şi inadecvat pentru necesităţile oraşului“, a spus el. Retrogradarea şi apoi desfinţarea clubului de fotbal Politehnica au dus la reducerea drastică a fondurilor pentru sport. În 2010, Primăria a sponsorizat acţiunile sportive cu 8 milioane de lei, din care 5 milioane au revenit echipei de fotbal. „Echipa a evoluat timp de jumătate din sezonul 2009-2010 pe prima scenă a fotbalului românesc, motiv pentru care a avut parte de o finanţare sporită“, a explicat Romeo Olteanu, directorul Fundaţiei Sportului Ieşean (FSI).


În schimb, în 2011, echipa de fotbal CSMS Iaşi a primit aproape 4 milioane de lei. Spre comparaţie, celelalte cluburi sportive au primit cumulat un buget la jumătate, adică 1,8 milioane de lei. Pentru organizarea tuturor evenimentelor sportive în 2012, FSI a solicitat de la Primărie un buget de 6 milioane de lei.

Bani pentru şantiere eterne

Cu excepţia instalaţiei de încălzire a stadionului, celelalte proiecte ale Primăriei pentru 2012 sunt investiţii începute de câţiva ani. Edilii vor închide şantierul de la pasajul subteran pietonal din faţa Halei Centrale. Şi construcţia padocului de la Tomeşti şi amenajarea unui nou bazar vor fi bugetate. Două străzi vor fi modernizate anul acesta din fondurile proprii ale Primăriei, Vasile Lupu, cu 4,6 milioane de lei, şi Eternitate, cu 2 milioane de lei. Transportul public în comun va fi „cârpit“ printr-o investiţie de 2 milioane de lei care constă în achiziţia de tramvaie şi autobuze noi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite