Nepăsarea lasă urme pe simbolul Iaşiului! Află de ce este ţinut încă sub schele Palatul Culturii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea de patrimoniu din centrul Iaşiului este condamnată să stea sub schele cel puţin până în 2015, deşi lucrările începute în 2008 trebuiau terminate de mai bine de un an

Turiştii care vin la Iaşi cu gândul de a vizita Palatul Culturii, monumentul-simbol din centrul oraşului, sunt aşteptaţi cu un imens şantier abandonat. Pe o parte din clădire încă se văd schelele care aşteaptă o minune pentru a fi din nou populate cu muncitori, iar turnul central al clădirii de patrimoniu pare abandonat în mijlocul unei lucrări începută de patru ani.

Primele imagini cu Sala Mare a Teatrului "Vasile Alecsandri" fac senzaţie pe Facebook. Vezi cum arată sala de spectacole FOTO

În acte, tot ce s-a făcut până acum la Palatul Culturii a costat Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MPCN) peste 13 milioane de euro, cu TVA, iar banii au ajuns la firma ieşeană Iasicon, singura societate care a depus oferte la cele două licitaţii din 2008 şi 2009. Pe lângă lucrările de consolidare, o altă fimă din Iaşi, Impex Romcatel a obţinut sute de mii de euro pentru proiectarea intervenţiilor la monumentul istoric.

Legenda "statuii uşărnice" din centrul Iaşiului. Află ce ascunde sub soclu FOTO

Teoretic, după ce Ministerul Culturii a atribuit contractul din 2008, în 33 de luni trebuiau să fie terminate lucrările de restaurare de la Palatul Culturii. Cu toate acestea, în proiectele iniţiale nu au fost incluse o mare parte din restaurări. "Cea de-a doua etapă a intervenţiilor cuprinde toate acele lucrări ce nu au fost prevăzute în proiectul iniţial şi fără de care nu este posibilă finalizarea obiectivului, precum şi lucrări care au apărut pe parcursul derulării primei etape", se arată într-o adresă semantă de Ştefan Trâmbaciu, directorul Unităţii de Mamagement a Proiectului din cadrul MCPN.

Povestea palatului blestemat al lui Cuza FOTO

Practic, mai sunt de executat intervenţii de consolidare, restaurare şi amenajare la Turnul Central, la Sala Voievozilor şi Sala Gotică, pe lângă alte lucrări necuprinse în contractul încheiat din 2011. Valoarea estimată a acestor lucrări este de 15,8 milioane de euro, cu mult peste valoarea celor două contracte deja finalizate cu Iasicon, iar perioada de execuţie ar fi de 24 de luni.

Oficialii ministerului nu ştiu o dată sigură pentru noua licitaţie de lucrări, dar estimează că până la sfârşitul lui 2012 va fi iniţiată procedura de achiziţie. Teoretic, lucrările de consolidare ar putea începe în primăvară lui 2013, iar cel mai devreme ar putea fi terminate în prima parte a lui 2015.

Turnul central al Palatului Culturii din Iaşi, tăiat de la finanţare (FOTOGALERIE)

Ceea ce nu pot estima reprezentanţii Ministerului Culturii este data la care va putea fi vizitat Palatul Culturii, în condiţiile în care trebuie amenajat şi spaţiul muzeal din cele peste 200 de încăperi. Vezi AICI cât au durat lucrările de amenajare muzeală de la Palatul lui Al.I. Cuza din comuna ieşeană Ruginoasa.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite