Turnul central al Palatului Culturii din Iaşi, tăiat de la finanţare (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii de la Ministerul Culturii (MC) nu au inclus în proiectul de consolidare a celebrului obiectiv turistic ieşean şi lucrările pentru turnul central şi componentele artistice. Pentru reabilitarea monumentului istoric, au fost întocmite două documentaţii diferite care nu au fost corelate atunci când lucrările au fost scoase la licitaţie.

Cel mai important monument al Iaşiului riscă să fie consolidat fără componente esenţiale. „În proiectul de consolidare şi restaurare a Palatului Culturii nu au fost incluse următoarele elemente: turnul central, acoperişul şi componentele artistice“, au declarat reprezentanţii Ministerului Dezvoltării.
Abia în urma intervenţiilor făcute de oficialii de la Minister, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a alocat fonduri care să acopere şi lucrările de refacere a acoperişului clădirii. Totuşi, proiectul în valoare de 10,69 milioane de euro, început în urmă doi ani, continuă fără să includă şi lucrările la turnul central şi componentele artistice.

O nouă licitaţie

Specialiştii Unităţii de Management a Proiectului (UMP) au întocmit un nou proiect pentru lucrările restante, însă n-a fost încă avizat în şedinţa Consiliului Tehnico-Economic al Ministerului Culturii.

image

Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea fotografii cu lucrările efectuate la Palatul Culturii

Aceştia urmează să identifice o sursă a fondurilor pentru consolidarea turnului central, după care vor scoate la licitaţie noile lucrări pentru a le corela cu cele aflate în derulare, proceduri care de obicei durează foarte mult. Aceştia speră, însă, să coreleze la timp lucrările la Palatul Culturii. „Aşteptăm o suplimentare de fonduri de la Guvern pentru a cuprinde şi turnul central, care va intra într-o altă finanţare. Acum, lucrările s-au mutat în partea de vest a Palatului şi în curtea interioară“, a spus Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Moldova.

Probleme neprevăzute

Cu şapte luni înainte de finalizarea proiectului, cu termen pe 18 martie 2012, constructorii de la Palatul Culturii au dat peste o serie de lucrări neprevăzute. La decopertare, muncitorii au avut probleme care au afectat structura edificiului din cauza umidităţii excesive. „Decopertarea parterului a mai relevat existenţa unor vestigii arheologice ale palatelor anterioare ce au existat sub Palatul Culturii, în diverse etape istorice. Conform legii, a fost necesară deschiderea unui şantier arheologic pentru cercetări care au condus la descoperirea unor construcţii importante şi a mai multor elemente deosebite de structură“, a spus Bogdan Trîmbaciu, director UMP.

Reprezentanţii Ministerului Culturii au spus că au recurs la soluţii pentru a proteja fundaţiile Palatului Ocârmuirii, care a fost construit în 1843 pe ruinele Curţii Domneşti. Aceste ruine vor fi protejate cu vitrine speciale, luminate, iar zidăriile vor fi restaurate şi lăsate decopertate. În plus, va fi montat un sistem care va permite iluminarea în prezenţa vizitatorilor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite