Un sfert dintre studenţii din Iaşi s-au drogat cu canabis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat de Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii „Petre Andrei“ din Iaşi arată că 24% dintre studenţii care învaţă la cele cinci universităţi din Iaşi s-au drogat cel puţin odată în timpul facultăţii.

Centrul Antidrog Iaşi şi Poliţia Centrului Universitar au lansat astazi un proiect împotriva consumului de substanţe halucinogene. Campania SMART îşi propune să-i convingă pe studenţi să renunţe la halucinogene şi va consta în formarea de educatori din rândul tinerilor, care să se implice în informarea despre riscul consumului de droguri.

Unul din patru studenţi care învaţă în Iaşi s-a drogat cel puţin odată, iar procentul băieţilor care au fumat iarbă sau şi-au injectat cocaină sau heroină este de aproape două ori mai mare decât al fetelor. Datele alarmante au fost date publicităţii astăzi, odată cu lansarea proiectului SMART.

Citeşte şi:

Ritual în sesiune: ţigara de la weed shop

Îngrăşământul de flori, bun de fumat


Alcoolicii şi drogodependenţii, la fel de scumpi ca bolnavii de cancer

„Proiectul SMART are mai multe etape. Mai întâi, formarea a 100 de specialişti din rândul tinerilor, care să le vorbească acestora pe limba lor despre riscurile consumului de droguri, apoi organizarea mai multor activităţi de recreere care să-i implice pe tineri“
, a afirmat Iulian Gherasim, poliţist de proximitate la Poliţia Centrului Universitar Iaşi.

Canabisul, cel mai consumat drog

Explozia consumului de droguri în rândul tinerilor care învaţă la cele cinci universităţi din Iaşi este îngrijorătoare, relevă studiul de piaţă realizat de studenţii şi profesorii de la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii „Petre Andrei“ din Iaşi.

Tudor Ciuhodaru, medic: „Informarea şi prevenirea sunt foarte importante. Noi îi tratăm la spital pe tinerii dependenţi, însă ei se întorc din nou la consumul de droguri“


Cifrele arată că 24% din tinerii cazaţi în căminele universitare au încercat măcar o dată droguri. Cea mai consumată substanţă halucinogenă este canabisul, fiindcă 49% din cei intervievaţi au folosit aceste ierburi. Pe locul doi în preferinţele tinerilor (28,4%) se află plantele etnobotanice, deşi acestea au fost interzise de lege.

Mai citeşte:

A ajuns la Urgenţe după ce s-a drogat două zile cu sare de baie

Special Gold, cel mai vândut drog legal

image

„Suntem îngrijoraţi de faptul că a crescut foarte mult şi consumul de cocaină în rândul studenţilor care stau în căminele universitare. 5,2% din tinerii care au spus că s-au drogat au folosit cocaina“, a explicat Ionela Carfa, reprezentanta Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi.

Cel mai adesea drogurile sunt consumate în club sau la petrecerile private, iar sursele de la care studenţii şi le procură sunt prietenii, în peste 33% din cazuri, sau weed-shopurile.

Proiectul SMART, lansat astăzi, va cuprinde constituirea unei reţele de comunicare în campus, formată din 100 de studenţi, care să le vorbească colegilor pe limba lor despre efectele negative ale drogurilor. De asemenea, în următoarele săptămâni în oraş vor avea loc competiţii sportive şi vor fi programate petreceri şi concerte cu mesaje antidrog.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite