Minune: cel mai lung proces din istoria justiţiei ieşene s-a terminat. Verdict: niciun vinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicio persoană nu va fi trasă la răspundere în cazul decesului unui manevrant, angajat al CFR. Trei colegi ai acestuia au fost judecaţi pentru îndeplinirea defectuasă a îndatoririlor de serviciu şi ucidere din culpă. Însă, după 14 ani de judecată magistraţii au constatat că faptele s-au prescris.

Judecătoria Iaşi a dispus încetarea procesulu penal în cazul lui Teodor Vraciu, Emil Ilaş şi Gabriel Pricop pentru că faptele s-au prescris. Cei trei au fost judecaţi pentru îndeplinirea defectuasă a îndatoririlor de serviciu şi ucidere din culpă.

Magistratul Judecătoriei a hotărât ca Vraciu, Ilaş şi Pricop să le plătească copiilor şi soţiei victimei 40.000 de lei daune morale şi 500 de lei daune materiale. De asemenea, vor trebui să achite şi 1715, 13 lei daune materiale către şi SNTFM Marfă CFR SA Iaşi. „Mă voi consulta cu clientul meu, dar cel mai probabil vom declara recurs", adeclarat Tudor Duca, avocatul lui Gabriel Pricop.

Iaşi: Avocaţii au cerut amânarea dosarului vechi de 13 ani

Potrivit rechizitoriului, în noaptea de 10 spre 11 septembrie 1997 mecanicul Teodor Vraciu şi ajutorul său, Emil Ilaş, au făcut manevre cu o locomotivă în staţia Cristeşti-Jijia. Ei ar fi fost ajutaţi de şeful de manevră Gabriel Pricop şi manevrantul Mihai Pasnicu, care comunica cu ei prin radio. Impiegatul de mişcare Constantin Tăbăcelea le-ar fi solicitat să mute un convoi de vagoane pe o linie. Mecanicii au pus trenul în mişcare fără să fie atenţi la semnalul liniei, aflat în poziţia oprit. Două vagoane au deraiat după ce au intrat pe o linie de refugiu, iar Pasnicu a murit strivit în accident.

Iaşi: Justiţie pentru norod: 13 ani fără un verdict

Cei patru colegi ai lui Mihai Pasnicu au fost trimişi în judecată în 1998 pentru îndeplinirea defectuasă a îndatoririlor de serviciu şi ucidere din culpă. Dosarul a ajuns la Tribunalul Iaşi, iar prima sentinţă a fost dată 2005. Impiegatul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar ceilalţi colegi au fost achitaţi. Impiegatul şi SNTFM Marfă CFR SA Iaşi au fost obligaţi să plătească 16.000 de lei copiilor şi soţiei lui Pasnicu şi o pensie. Procurorii au contestat decizia, care a fost casată de Curtea de Apel, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare. În 2008, Tribunalul a dat aceeaşi sentinţă ca în 2005. În plus, un an mai târziu, Curtea de Apel i-a condamnat şi pe ceilalţi trei colegi ai lui Pasnicu la câte doi ani de închisoare cu suspendare, dar s-a constatat că pedepsele celor patru au fost graţiate.

Cauza a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde magistraţii au hotărât în 2009, cu o zi înainte ca faptele să se prescrie, că Judecătoria este competentă şi au trimis dosarul spre rejudecare. Din cei patru acuzaţi doar Teodor Vraciu, Emil Ilaş şi Gabriel Pricop au dorit să continue procesul pentru a se constata că sunt nevinovaţi.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite