Iaşi: Justiţie pentru norod: 13 ani fără un verdict

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţele ieşene n-au reuşit să stabilească vinovaţi în cazul decesului unui ceferist strivit de două vagoane în 1997. După ani întregi de tergiversări, magistraţii Înaltei Curţi au retrimis dosarul la Judecătoria Iaşi, dar faptele s-au prescris anul trecut.

Dosarul unui accident feroviar care a avut loc în 1997, în localitatea Cristeşti, a fost tras pe linie moartă. Atunci, un manevrant, Mihai Pasnicu, şi-a pierdut viaţa. În 13 ani, magistraţii nu au reuşit să dea o sentinţă definitivă în acest caz, iar în 2009 faptele s-au prescris. Cu o zi înainte, magistraţii Curţii Supreme au decis să retrimită dosarul spre soluţionare la Judecătoria Iaşi. „Am avut încredere în justiţie degeaba. De 13 ani chiar nu se poate elucida un caz“, spune Elena Pasnicu, soţia manevrantului.


Prins între vagoane


Potrivit rechizitoriului, în noaptea de 10 spre 11 septembrie 1997 mecanicul Teodor Vraciu şi ajutorul său, Emil Ilaş, au făcut manevre cu o locomotivă în staţia Cristeşti-Jijia. Ei ar fi fost ajutaţi de şeful de manevră Gabriel Pricop şi manevrantul Mihai Pasnicu, care comunica cu ei prin radio. Impiegatul de mişcare Constantin Tăbăcelea le-ar fi solicitat să mute un convoi de vagoane pe o linie. Mecanicii au pus trenul în mişcare fără să fie atenţi la semnalul liniei, aflat în poziţia oprit. Două vagoane au deraiat după ce au intrat pe o linie de refugiu, iar Pasnicu a murit strivit în accident.


Cei patru colegi ai lui Pasnicu au fost trimişi în judecată în 1998 pentru îndeplinirea defectuasă a îndatoririlor de serviciu şi ucidere din culpă. Dosarul a ajuns la Tribunalul Iaşi, iar prima sentinţă a fost dată 2005.


Impiegatul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar ceilalţi colegi au fost achitaţi. Impiegatul şi SNTFM Marfă CFR SA Iaşi au fost obligaţi să plătească 16.000 de lei copiilor şi soţiei lui Pasnicu şi o pensie. Procurorii au contestat decizia, care a fost casată de Curtea de Apel, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare.


Cu toate acestea, în 2008, Tribunalul a dat aceeaşi sentinţă ca în 2005. În plus, un an mai târziu, Curtea de Apel i-a condamnat şi pe ceilalţi trei colegi ai lui Pasnicu la câte doi ani de închisoare cu suspendare, dar s-a constatat că pedepsele celor patru au fost graţiate.


Mecanicii, achitaţi


Cauza a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde magistraţii au hotărât cu o zi înainte ca faptele să se prescrie că Judecătoria este competentă şi au trimis dosarul spre rejudecare.


Primul termen este pe 14 octombrie, dar probabil va fi şi ultimul. „Termenul de prescripţie este de 12 ani. Dosarul a durat atât de mult şi din cauza lentorii justiţiei. Clienţii mei au fost şi achitaţi“, a spus Constantin Cupeţ, avocatul lui Ilaş şi Vraciu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite