Meserie periculoasă: vizitează infractorii cu boli psihice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistenţii sociali Laurenţiu Barbacaru şi Paula Leseru monitorizează aproximativ 200 de infractori cu boli mintale care se află în libertate.

Cei doi angajaţi ai Spitalului de Psihiatrie Socola se expun unui pericol iminent în fiecare zi. Datoria asistenţilor sociali Laurenţiu Barbacaru şi Paula Leseru este de a monitoriza ca persoanele cu afecţiuni psihice care au comis infracţiuni şi se află în libertate să urmeze tratamentul corespunzător.

Pentru a se asigura că lucrurile decurg normal, bolnavii-infractori trebuie să se prezinte lunar la biroul celor doi. În caz contrar, asistenţii sociali trebuie să meargă la domiciliul persoanelor pe care le au în urmărire.

Iaşi: Psihiatrii sunt alarmaţi de numărul mare de persoane care au depresie. Ascultă mărturiile celor care suferă de această boală (VIDEO)

Iaşi: Criza a triplat numărul pacienţilor de la Spitalul Socola (FOTO)

Bolnavii psihic care au îngrozit Iaşiul

„Eu mă ocup de cei care au săvârşit infracţiuni şi care datorită bolii nu pot răspunde penal în faţa legii, dar care rămân în libertate cu obligativitatea de a urma tratament medical. Intră cei care au săvârşit de la simple furturi, loviri, până la cei care au comis crime şi violuri", explică Lucian Barbacaru. Bărbatul, asistent social din 2008, monitorizează aproximativ 100 de persoane. În decursul celor trei ani de activitate, Lucian Barbacaru spune că de nenumărate ori a fost la un pas de un dezastru.

Ameninţat cu toporul şi sechestrat

Printre momentele pe care nu le poate uita este vizita la un pacient care a comis un furt cu tâlhărie. Spune că atunci a tras o spaimă cumplită. „Pacientul de etnie rromă a ieşit cu toporul şi mi-a zis că o să-mi taie mâinile şi picioarele. Era extrem de violent, a devenit şi mai recalcitrant când m-a văzut. Îşi bătuse mama şi cele două surori, încerca să dea şi în mine. Norocul meu a fost că am dobândit nişte abilităţi şi nu mai sunt intimidat de ameninţările lor. Am reuşit să-l calmez", povesteşte Lucian Barbacaru.

De o altă situaţie-limită a avut parte tot la o familie de rromi. „Membrii familiei erau în stare de ebrietate, toţi se dădeau persoana pe care o căutam eu şi pentru aproximativ o oră m-au sechestrat şi m-au ameninţat cu un cuţit. Am fost speriat, când vezi cuţitul nu te simţi deloc confortabil, dar am căutat să rămân calm şi am scos-o la capăt", spune asistentul social.

A făcut teren cu soţul

De senzaţii tari a avut parte şi colega lui, Paula Leseru. Femeia este responsabilă ca pacienţii cu afecţiuni grave să-şi ia tratamentul. Aici se numără persoane care din cauza bolii nu ies din casă şi la domiciliul cărora trebuie să se deplaseze. „Primul caz la care am fost era un bărbat cu schizofrenie care de 10 ani nu ieşise din casă, mama lui se ocupa de el. Când am intrat la dânsul a încuiat două uşi, m-a ţinut acolo închisă câteva ore. După această experienţă, am mers 3 luni cu soţul pe teren de frică", spune Paula Leseru. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite