Iaşi: Criza a triplat numărul pacienţilor de la Spitalul Socola (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele două luni ale acestui an s-au internat câte 300 de moldoveni pe zi la Spitalul de Psihiatrie „Socola" din Iaşi, de trei ori mai mult decât în mod normal. Medicii spun că majoritatea din cei care le devin pacienţi sunt depresivi din cauza condiţiilor economice actuale care a făcut să-şi piardă locul de muncă sau să fie în incapacitatea de a-şi achita ratele la bănci.

Cele 870 de paturi de la Spitalul „Socola" şi cele două secţii exterioare de la Bârnova şi Şipote s-au dovedit a fi insuficiente pentru moldovenii care au luat cu asalt unitatea medicală în primele două luni ale acestui an. Specialiştii au constatat o creştere masivă mai ales în rândul persoanelor cu depresie.

image

Toate paturile din saloane sunt ocupate cu bolnavi

„În ianuarie şi februarie am avut câte 250-300 de internări pe zi în condiţiile în care în mod normal, în zilele aglomerate, erau câte 100 de internări. O creştere mare se vede în rândul depresiilor care de cele mai multe ori sunt generate de criză, de problemele sociale, de şomaj sau împrumuturi care nu pot fi achitate", spune Călin Scripcaru, managerul Spitalului „Socola".

image

Călin Scripcaru, managerul Spitalului de Psihiatrie „Socola“ Iaşi

În general, persoanele depresive au în jur de 50 de ani şi se prezintă la specialişti din proprie iniţiativă sau la iniţiativa familiei. Acestea primesc timp de 17 zile spitalizare urmând ca apoi să respecte un tratament la domiciliu.

Este şi cazul Gabrielei B. (53 de ani) din Iaşi care vine de doi ani periodic la Spitalul de Psihiatrie. Femeia a avut un şoc în momentul în care i-a fost înjumătăţită norma de lucru de la serviciu.

image

Gabriela B. a căzut în depresie după ce i-a fost înjumătăţită norma de lucru la serviciu

„Lucram ca ajutor de bucătar la Fundaţia «Solidaritate şi Speranţă» din cadrul Mitropoliei Iaşi. Am avut o problemă de serviciu şi trebuia să reduc programul de la 8 ore la 4 ore. Eu nu doream acest lucru, plângeam tot mai des, mă simţeam rău şi mi-am dat seama că aveam depresie. În primul an am avut vreo şapte internări", povesteşte femeia diagnosticată cu tulburarea depresivă recurentă.

Calmare în camera atraumatică

Pe lângă cazurile uşoare, medicii de la „Socola" trebuie să se lupte şi cu persoanele grav bolnave care ajung la unitatea sanitară prin internare involuntară. „Aceste persoane sunt aduse de Poliţie dacă fac scandal public şi tulbură liniştea publică. Ne confruntăm cam cu două astfel de cazuri în fiecare lună", spune Scripcaru.

Cronicii stau câte 50 de zile internaţi, de cele mai multe ori la secţiile exterioare ale Spitalului „Socola". Internarea nu este întotdeauna uşoară. Deseori persoanele devin agitate şi agresive cu personalul medical.

Atunci se apelează la camera atraumatică, o încăpere acoperită cu berete alb, răcoroasă şi fără clanţă pe interior.

image

În camera atraumatică se calmează bolnavii care devin violenţi

„Persoanele care au crize sunt închise la «izolare» cam jumătate de oră-o oră, deşi legea permite să-i închidem pentru patru ore. Li se face o injecţie pentru a se calma. O folosim pentru că nu se pot lovi în timp ce au acea ieşire", spune Gabriel Obadă, director Îngrijiri al spitalului. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite