Meserie macabră: coafează şi machiază morţi FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iolanda Zamfir se ocupă de cosmetizarea cadavrelor de aproximativ trei ani
Iolanda Zamfir se ocupă de cosmetizarea cadavrelor de aproximativ trei ani

Iolanda Zamfir (44 de ani) lucrează de aproape 3 ani la cea mai mare firmă de pompe funebre din Iaşi la cosmetizarea cadavrelor.

Iolanda Zamfir se poate lăuda că este singura femeie din Iaşi angajată pe postul de cosmetician de cadavre. Mărturiseşte că înclinaţia spre această meserie i-a fost transmisă de către soţul său, bărbatul fiind autopsier la morgă de peste 15 ani.

Pentru că a vrut să facă performanţă în domeniu a urmat chiar Facultatea de Asistente Medicale din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi. „Este o meserie macabră pe care toată lumea o respinge. Eu am fost familiarizată cu acest domeniu pentru că mai mergeam în morgă când îl vizitam pe soţul meu. Facultatea am abandonat-o când mi s-a oferit oportunitatea să lucrez la pompe funebre", povesteşte femeia.

Iolanda Zamfir are o trusă specială de machiaj pentru a aranja cadavrele

Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea imagini cu femeia care machiază cadavre

În cei aproape trei ani de experienţă, Iolanda Zamfir a prins dexteritate în machierea cadavrelor şi vorbeşte cu destindere despre culorile pe care le foloseşte pentru înfrumuseţarea celui care va fi condus pe ultimul drum. „O procedură completă, spălat, îmbălsămat, îmbrăcat, manichiură, pedichiură, machiat şi coafat, durează în jur de trei ore. Folosesc în general culori discrete pentru că este un moment de durere şi nu se cade să pui nuanţe stridente pe feţele celor decedaţi. Mortul nu pleacă la petrecere. Se ţine cont şi de vârsta celui decedat, de ţinuta pe care o are", mărturiseşte Iolanda.

Latex şi machiaj special

Femeia spune că a trebuit să exerseze îndelung pentru a face performanţă în domeniu. „Modelul" a fost ea însăşi. „Exersam pe mine diferite culori şi vedeam care se pretează şi pe cadavre. Oricum, este foarte diferită machierea unei persoane vii şi a uneia decedate. Unele persoane care au murit în urma unei boli crunte sunt numai piele şi os. Trebuie să le încarc obrajii cu vată pentru a le da o formă", spune Iolanda.

Meserie periculoasă: vizitează infractorii cu boli psihice

IAŞI Cavoul eco din Cimitirul „Sf. Petru şi Pavel“ VIDEO GALERIE FOTO

Iaşi: Student cu afacere fără de moarte

În prezent, femeia înfrumuseţează zilnic între 5 şi 12 decedaţi. Administratorul firmei de pompe funebre a sesizat că aspectul decedatului este extrem de important, astfel că a făcut toate eforturile pentru a achiziţiona truse de machiaj speciale. „Pentru că temperatura corpului este redusă, tenul reacţionează diferit. Am cumpărat truse speciale de machiaj care constă în jur de 500-600 de euro bucata. Am folosit şi latex într-o perioadă", spune Anca Nistor, administratorul firmei.

Investiţia a meritat din plin. „De multe ori iei de acasă un mosntru şi pui în capelă o păpuşă. Rudele ne spun că arată ca în tinereţe, uneori sunt şi eu surprinşi de schimbările în bine pe care le face un machiaj", spune Iolanda Zamfir.

Deşi a fost solicitată să machieze şi persoane vii, Iolanda a refuzat amabil. „Mi-au mai cerut cunoştinţele să le aranjez, dar nu am acceptat. Rareori am machiat apropiaţi, dar nu mă pasionează. Mie îmi place să machiez cadavre, deşi este mai greu", încheie femeia. În schimbul muncii sale, Iolanda Zamfir primeşte lunar un salariu de 2.000 de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite