Iaşi: Student cu afacere fără de moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Peşte a organizat deja câteva înmormântări care i-au adus profit bunicel
George Peşte a organizat deja câteva înmormântări care i-au adus profit bunicel

George Peşte, student la Facultatea de Teologie, şi-a deschis o firmă de pompe funebre, în care a investit 2.000 de euro. Ieşeanul este unul dintre cei 309 tineri din judeţ care şi-au deschis afaceri în perioada studenţiei.

Mulţi tineri din Iaşi nu au ţinut cont de criză şi s-au lansat în lumea afacerilor. Printre cei 17 studenţi curajoşi se numără şi George Peşte, de 27 de ani. Tânărul, student la Teologie, a deschis în februarie porţile propriei firme de pompe funebre. 


El lucrează cu trei colaboratori şi a organizat deja mai multe înmormântări, care i-au adus fiecare un profit cuprins între 250 şi 400 de euro.
„Când m-am decis că vreau să fac o afacere am zis să intru într-un domeniu care să nu prezinte risc. Afacerea cu morţii nu poate intra niciodată în criză. Partea mai puţin plăcută este că ai de-a face cu oameni trişti“, povesteşte George.


Prietenii îl evită la muncă


Tânărul a avut un capital de 2.000 de euro când a iniţiat afacerea, dar s-a izbit de dezacordul tatălui şi al unor prieteni. „Prietenii evită să mă viziteze la locul de muncă pentru că li se pare înfricoşător ceea ce fac aici. Când mi-am deschis firma, o vecină a băgat capul pe uşă şi când m-a văzut mi-a zis: «Vai maică, de ce nu ai lăsat pe unul mai în vârstă să se ocupe de morţi?»“, îşi aminteşte tânărul.


Chiar dacă nu a avut comenzi aşa cum se aştepta, George este încrezător că în câţiva ani îşi va putea extinde afacerea. „Când am sfinţit sediul firmei, preotul mi-a zis că va dura cam doi-trei ani până se va dezgheţa afacerea. Eu aştept să treacă timpul“, spune George Peşte.


Recunoaşte că, la început, atunci când trebuia să îmbălsămeze cadavrele, îl încerca un sentiment de frică. Acum însă este degajat şi încearcă să-şi pună în valoare profesionalismul pentru a avea succes. Ceea ce îl deranjează în schimb este fala cu care sunt îngropaţi morţii. „Românii transformă un act sacru într-unul de grandomanie, de fală, iar asta-mi displace total“, recunoaşte studentul-patron.


Face farse „morbide“


Deşi lucrează într-un domeniu sumbru, George ştie să vadă şi partea frumoasă a meseriei: farsele înscenate prietenilor. „Mi-am invitat un bun amic la sediul firmei, iar eu m-am ascuns în sicriu. Când a intrat în birou, am făcut un zgomot ciudat şi am deschis capacul sicriului. A ieşit împuşcat omul şi de atunci nu a mai venit niciodată la mine“, se amuză George.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite