Alpiniştii utilitari din Iaşi, în lupta cu zăpada. Sparg ţurţuri de trei metri cu lopata şi târnăcopul FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alpiniştii utilitari îndepărtează ţurţurii
Alpiniştii utilitari îndepărtează ţurţurii

Firmele de alpinişti utilitari din Iaşi sunt asaltate de asociaţiile de proprietari şi de societăţile din Iaşi care vor să îndepărteze zăpada şi ţurţurii de pe clădiri.

33 de milioane metri cubi de zăpadă, lăsaţi să se topească natural la Iaşi

Una din echipele specializate în lucrul la înălţime se afla marţi dimineaţă la treabă. Cinci alpinişti utilitari au fost contractaţi de asociaţia de proprietari a unui bloc din cartierul Păcurari pentru a deszăpezi acoperişul şi a îndepărta ţurturii-gigant care s-au format la streşini.

Alpiniştii utilitari îndepărtează turţurii cu târnăcopul

Cocoţaţi la 30 de metri înălţime şi echipaţi cu hamuri, corzi şi căşti, alpiniştii se chinuie de două zile să îndepărteze zăpada de pe acoperişul blocului care se întinde pe aproape 1.000 de metri pătraţi.

Ţurţurii le dau cele mai mari bătăi de cap. Gheaţa are grosimi şi de 20 de centimetri la streaşină, iar ţurţurii ajung şi la 3 metri lungime. „Este destul de periculos. Panta acoperişului este mare, iar ţurţurii îi îndepărtăm de sus, ancoraţi cu hamuri. Şi zăpada se dă destul de greu pentru că lucrăm cu lopata şi târnăcopul", a spus Cisti Ştefănescu, unul dintre alpinişti.

image

Pericolul nevăzut: ţurţuri-gigant sub streşinile blocurilor din Iaşi FOTOGALERIE

Din cauza ninsorilor abundente din ultimele două săptămâni şi a gerului care s-a lăsat peste Iaşi, alpiniştii nu mai fac faţă cererilor. Atât proprietarii de imobile sau firme, cât şi asociaţiile apelează la serviciile profesioniştilor. „Sunt foarte multe comenzi, dar nu avem destui oameni pentru a le onora pe toate. Deszăpezirea merge greu pentru că este multă zăpadă şi gheţă şi lucrăm cu lopada şi târnăcopul. N-am mai vâzut atâţia ţurţuri până acum", ne-a spus Iustin Roşu, adminstratorul fimei.

Alpinişti utilitari

Ieşenii care vor să apeleze la serviciile profesioniştilor trebuie să umble la puşculiţă. Firmele de alpinişti utilitari lucrează la preţuri care variază între 2 lei şi 10-20 de lei pe metrul pătrat, în funcţie de înălţimea la care trebuie să se ancoreze şi de dificultatea intervenţiei. „Dacă cineva are un balcon mic, cu ţurţuri la etajul zece al blocului trebuie să plătească şi 20 de lei pe metru pătrat pentru că este riscant să lucrăm", a spus Irinel Horpaz, un alt alpinist.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a afla cele mai noi informaţii din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite