Judecătorii fug de dosarul de corupţie al rectorului Vasile Astărăstoae UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Astărăstoae
Vasile Astărăstoae

Magistratul la care a ajuns dosarul  „lotului UMF" s-a abţinut. Astfel, cauza a fost repartizată unui alt judecător.

UPDATE Ora 18.00 Curtea de Apel Iaşi a decis să prelungească măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru Ciureanu, Pughin şi Druguş. În cazul lui Vasile Astărăstoae, judecătorii au dat un nou termen pe 4 ianuarie.

Judecătoarea la care a fost repartizat dosarul, joi 21 decembrie, s-a abţinut pentru că soţul ei lucrează al Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)  Iaşi şi a fost unul dintre anchetatorii care au lucrat în dosar. Cererea a fost admisă, iar cele 60 de volume au ajuns la un alt magistrat. Acesta va hotărî vineri 22 decembrie dacă va prelungi măsura obligării de a nu părăsi ţara în cazul directorilor Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), a rectorului Vasile  Astărăstoae şi a omului de afaceri Corvin Pughin.

Vasile Astărăstoae, proaspăt reales la conducerea Colegiului Medicilor din România şi la cea a Universităţii de Medicină şi Farmacie, a fost trimis pe 21 decembrie în judecată pentru că ar fi trucat o licitaţie cu fonduri europene. Alături de rector au fost puse sub acuzare în dosarul privind achiziţia unui sistem e-learning (n.r.- învăţare electronică) alte nouă persoane şi trei firme.

Citiţi şi:

UPDATE Ieşeanul Vasile Astărăstoae, judecat pentru corupţie, a fost reales şef al medicilor din România FOTOGALERIE

Procurorii susţin că proiectul pentru sistemul electronic de învăţare a fost obţinut de UMF Iaşi pentru că  Raluca Vătuiu, responsabilul din cadrul Ministerului Comunicaţiilor, ar fi modificat fraudulos condiţiile de evaluare din cererea de finanţare.

Astfel, UMF a accesat 5.285.523 de lei din bani europeni şi de la bugetul de stat. Potrivit DNA, directorul economic Dana Druguş de la UMF, Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare al universităţii şi rectorul Vasile Astărăstoae ar fi trucat licitaţia pentru ca firma Maguay Impex din Bucureşti, condusă de Corvin Pughin, să obţină proiectul. Pughin ar fi dat, la solicitarea celor doi directori din UMF, bani şi aparatură IT.

Citiţi şi:

Scandal de corupţie la UMF. 19 angajaţi sunt suspectaţi de fraudă cu fonduri europene. Rectorul a ajuns la spital cu tensiunea ridicată UPDATE

Doi avocaţi se iau la trântă cu DNA

Anchetatorii mai spun că Vasile Astărăstoae şi-a angajat în 2010 fiica la Institutul de Medicină Legală, unde rectorul UMF este şef, pe o perioadă de trei ani. Daniela Astărăstoae se ocupă de un proiect pentru care va fi remunerată cu 8.773 de lei. În acelaşi proiect au fost angajaţi şi Adrian Ciureanu, prorectorul Dragoş Pieptu, care obţineau în total 10.497 de lei. Primul termen al procesului va fi pe 19 ianuarie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite