Interlopul Rodideal, dispărut fără urmă acum trei ani, achitat în lipsă la Tribunalul Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Tribunalului Iaşi au decis astăzi, 27 septembrie, că interlopul basarabean Vasile Rodideal şi fostul şef la Vămii Albiţa, Ghiţă Berbece, decedat în februarie 2010, nu se fac vinovaţi într-un dosar de contrabandă care a implicat introducerea frauduloasă în ţară a 600.000 de pachete cu ţigări.

Judecătorii ieşeni au dat verdictul astăzi într-un dosar pornit dintr-o anchetă a procurorilor încă din 2008.Magistraţii au decis că Ghiţă Berbece, fostul şef Vămii Albiţa, decedat în 2010, interlopul Vasile Rodideal, finul acestuia, Bogdan Radu, şi constănţeanul Nicu Cercel nu sunt vinovaţi pentru infracţiunile de „iniţierea unui grup infracţional organizat, participaţie improprie la înşelăciune, nerespectarea operaţiunilor de import-export şi punere în circulaţie, fără drept, a unor produse purtând mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată.

Tribunalul Iaşi a decis să-i achite pe inculpaţi pentru că faptele nu există. În cazul infracţiunii de "punere în circulaţie, fără drept, a unor produse purtând mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată", instanţa a dispus achitarea pentru că "lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent"

"Într-un final prezumţia de nevinovăţie a biruit. Este un dosar cât un biblioraft în care s-au redat integral toate discuţiile telefonice, iar acum a fost tocat şi dat la coş prin această soluţie. S-a distrus prin acest dosar cariera şi viaţa unui om, s-au distrus familii", a declarat Ionel Nechita, avocatul celor patru.

Procurorii DIICOT Iaşi susţin că vor face apel. "Sigur vom contesta sentinţa. Nu facem aprecieri legate de hotărârile judecătoreşti", a precizat Daniel Horodniceanu, procuror- şef DIICOT Iaşi.

Vama Albiţa a fost zguduită şi în 2008 de traficul cu ţigări

Fostul şef al Vămii Albiţa a murit

Cei patru au fost trimişi în judecată, la sfârşitul anului 2008, după o anchetă a procurorilor DIICOT pornită după ce la o firmă din Constanţa s-a găsit un TIR cu peste 600.000 de pachete de ţigări de contrabandă, care au intrat în ţară prin Albiţa.

Potrivit procurorilor, şeful Vămii Albiţa ar fi sprijinit gruparea infracţională, asigurându-se că TIR-urile cu ţigări trec fără a fi controlate riguros. Gruparea ar fi fost coordonată în România de Vasile Rodideal, iar în Republica Moldova de Vladimir Marda, zis „Vova", care se ocupa şi de cumpărtarea ţigărilor.Potrivit procurorilor DIICOT Iaşi, finul lui Rodideal, Bogdan Radu ar fi avut misiunea de a racola vameşii coruptibili, iar constănţeanul Nicu Cercel ar fi preluat transporturile ilegale pe teritoriul României, le-ar fi depozitat şi ar fi vândut marfa pe piaţa neagră.

Conform rechizitoriului, în luna aprilie 2008, membrii reţelei ar fi încercat să introducă în ţară patru autocisterne de ţigări, care au fost oprite de anchetatori şi care ar fi prejudiciat statul cu 1, 3 milioane de lei. „Pe timpul şi după fiecare acţiune, la interval de 1-3 săptămâni, membrii grupului schimbau toate mijloacele de comunicare, aparate şi cartele telefonice. Toţi membrii grupării desfăşurau activităţi de contrafilaj şi autoprotecţie", se specifică în rechizitoriu.

De asemenea, aceştia ar fi folosit un limbaj codificat cum ar fi „G" sau „Gheorghe" pentru cisternă de gaz petrol lichefiat, „B" pentru cisternă de benzină, „chitanţe" pentru numere de înmatriculare sau „mă apuc de grădinărit" atunci când ar fi venit vorba de locul de întâlnire. După eşecul din luna aprilie membrii grupării ar fi decis să folosească o altă mod. Procurorii susţin că, cei patru s-ar fi gândit să folosească cărbuni drept marfă-paravan, ulterior s-au decis la transporturi de produse alimentare. Ghiţă Berbece şi ceilalţi trei inculpaţi din dosar au susţinut, în faţa anchetatorilor, că sunt nevinovaţi.

Iaşi: Poveştile infractorilor care au fentat puşcăria. Vezi aici care sunt cei mai căutaţi moldoveni

Vasile Rodideal a fost dat în urmărire internaţională după ce a fugit de sub nasul poliţiştilor ieşeni, în luna octombrie 2009. Basarabeanul, care era judecat în mai multe dosare, a plecat din ţară deşi avea interdicţie.Vasile Rodideal a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a pus al cale, în 2005, asasinarea interlopului ieşean Tiberiu Cristodorescu, fostul său partener de afaceri.

Curtea Supremă a decis, pe 1 februarie,  să îl achite pe basarabean într-un dosar de corupţie. Alături de el a fost achitat şi Iulian Ţocu, fost deputat de Neamţ. Decizia este definitivă. Potrivit rechizitoriului, Iulian Ţocu ,fost deputat de Neamţ, ar fi apelat la interlopii Vasile Rodideal şi Gheorghiţă Mararu pentru a face presiuni asupra unui lichidator judiciar.

Iaşi: Interlopul Vasile Rodideal a fost dat în urmărire internaţională

Cei doi ar fi trebuit să-l convingă pe funcţionar să nu definitiveze raportul pentru „Comat" SA Neamţ pentru ca fostul parlamentar să aibă timp să cumpere firma. În schimb, Ţocu le-ar fi oferit 100.000 de lei. Cei trei au fost achitaţi de magistraţii Tribunalului Iaşi, iar sentinţa a fost menţinută de Curtea de Apel. Însă procurorii au făcut recurs.Gheorghiţă Mararu a fost împuşcat, în noiembrie 2010, la Piatra Nemaţ.Vasile Rodideal a mai fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare într-un alt dosar de corupţie. Află mai multe AICI.

Iaşi: Interlop fugit din ţară cere daune la CEDO

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite