Iaşi: Interlop fugit din ţară cere daune la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interlopul a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a pus la cale asasinarea unui fost partener de afaceri. De aproape doi ani este dat în urmărire internaţională.

Vasile Rodideal, un cunoscut cap al lumii interlope ieşene, va cere daune de la statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Pentru că ar fi primit o pedeapsă mult prea mare şi  pentru că i-ar fi fost încălcate o serie de drepturi, avocatul bărbatului originar din Republica Moldova va depune o plângere la instanţa europeană. Apărătorul lui Vasile Rodideal susţine că magistraţii şi-au bătut joc de dosarul în care clientul său a fost condamnat la 15 ani pentru că ar fi pus la cale asasinarea lui Tiberiu Cristodorescu, un fost partener de afaceri. „Nu există articol în Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului care să nu fi fost încălcat în acest dosar. Dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare, durata rezonabilă a unui proces, toate au fost încălcate. Şi-au bătut joc“, a declarat avocatul Ionel Nechita.

Fugit de sub nasul poliţiştilor
Apărătorul susţine că în timpul anchetei şi a judecăţii dosarului au fost făcute o serie de erori, care însă au fost trecute cu vederea. „Convorbirile erau în limba rusă, iar transcrierile s-au făcut fără translator. Nu i-a fost prezentat materialul de urmărire penală lui Dumitru Chetreanu, celălalt inculpat din dosar. Procesele verbale de prezentare a materialului de urmărire penală sunt încheiate pe numele unui singur inculpat, a lui Rodideal. Cercetarea judecătorească a fost făcută după cum vin păsările migratoare. Mergem la CEDO!“, a precizat apărătorul interlopului.

În octombrie 2009, Vasile Rodideal a fugit de sub nasul poliţiştilor deşi avea interdicţie de a nu părăsi ţara. În ianuarie 2010 a fost dat în urmărire internaţională, dar nici până acum nu a fost găsit. „Ancheta este în derulare. Se fac cercetări“, a precizat Alina Vezeteu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Potrivit unor surse din rândul apropiaţilor basarabeanului, acesta ar fi ajuns la Chişinău şi de acolo a plecat spre Moscova. După dispariţia lui Rodideal, Tribunalul Iaşi a dispus rearestarea lui, iar în paralel conducerea IPJ a declanşat o anchetă disciplinară împotriva agentului care trebuia să-l supravegheze pe basarabean. Acesta a primit ulterior mustrare scrisă.

50.000 de euro pe capul rivalului
Interlopul a fost acuzat de procurorii DIICOT că ar fi pus la cale asasinarea fostului său partener de afaceri, Tiberiu Cristodorescu. Procurorii au susţinut că, în septembrie 2005 basarabeanul a apelat la Dumitru Chetreanu, zis „Dima“ pentru a-i găsi un dispozitiv exploziv, care poate fi detonat de la câteva sute de metri. Procurorii susţin că, locotenentul lui Rodideal a găsit trei persoane din Republica Moldova pentru a pune în aplicare planul. Bărbaţii s-ar fi speriat când au văzut că lângă casa din Iaşi a lui Cristodorescu se aflau mai multe maşini de Poliţie. Potrivit unor martori, care au dat declaraţii în faţa anchetatorilor, pentru a-şi ucide rivalul basarabeanul ar fi oferit între 30.000-50.000 de euro.

Cum nu a găsit alte persoane să-i asasineze rivalul, procurorii susţin că Rodideal s-ar fi gândit să-l împuşte. În octombrie 2005, interlopul i-ar fi zis lui Chetreanu să se întâlnească pentru a-i da „grăunţele“, pe care anchetatorii le-au tradus „cartuşe“. În momentul în care cei doi s-au întâlnit au fost reţinuţi de oamenii legii. Chetreanu ar fi avut în buzunar 48 de cartuşe de calibru 5,45, folosite în special de agenţii KGB. Rodideal a fost acuzat şi că ar fi plasat valută falsă ce provenea din Bulgaria în România şi de conducere pe drumurile publice a unui autoturism fără a avea permis de conducere.

În august 2008 Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la 18 ani de închisoare pentru instigare urmată de neexecutare la omor calificat, asocierea la un grup infracţional organizat, conducere fără permis, falsificare de monedă, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, iar pe Chetreanu la 17 ani pentru instigare urmată de neexecutare la omor calificat şi asociere la un grup infracţional organizat. Cei doi au făcut apel, iar la Curtea de Apel Bucureşti pedeapsa a fost redusă cu trei ani.

În ianuarie 2011, Curtea Supremă a respins recursul celor doi, iar decizia a rămas definitivă. Rodideal ar trebui să execute 15 ani de închisoare, iar Chetreanu 14 ani. Ultimul a fost şi el dat în urmărire la începutul acestui an. Rodideal mai este judecat în două dosare pentru trafic cu ţigări şi pentru infracţiuni de corupţie. El a mai fost condamnat la 3,6 ani de închisoare pentru fapte de corupţie.

Discuţie din 3 septembrie 2005 între Rodideal şi Dumitru Chetreanu
VR: Auzi, băi. Tu... cu cei de la Tiraspol poţi vorbi? Trebuie una din aia care o aruncă în sus. Ştii?
DC: Da. Vorbeşte ruseşte
VR: SPULITAN (n.n. cu declanşare automată de la distanţă)
DC: Da, înţeles.
VR: Să fie o asemenea bufnitură incât... Cum să-ţi explic? O explozie să fie distrusă maşina astfel încât să nu rămână nimic din ea.
DC: Întâi să merg să verific, să mi se dea un exemplu şi după aceea să iau.
VR: Tu înţelegi ce am în vedere?
DC: Da, da, da...
VR: Şi vreau ca iniţierea exploziei să fie bună...
DC: De la 150-200 de metri.
VR: Mai mult nu se poate?
DC: Se poate şi mai mult, dar eu cred că-i bine aşa. Vrei mai mult?... Bine.
VR: Se poate şi pe telefon să suni şi să...
DC: Există, dar se poate şi prin programare electronică, dar trebuie să aştepţi mai mult. Tu ai nevoie repede?
VR: În cursul săptămânii.

Rodideal reeducat cu 15 ani de închisoare

Curtea Supremă, care i-a condamnat definitiv pe Vasile Rodideal şi Dumitru Chetreanu în ianuarie 2011, precizează în motivarea deciziei că pedepsele aplicate celor doi inculpaţi sunt suficiente pentru a-i aduce „pe calea cea bună“.

„Se constată că pedepsele aplicate şi cele rezultate de 15 ani de închisoare în cazul inculpatului Rodideal Vasile de 15 ani şi de 14 ani de închisoare în cazul inculpatului Chetreanu Dumitru sunt de natură a asigura conform Codului Penal, constrângerea şi reeducarea inculpaţilor, precum şi prevenirea săvârşirii infracţiunii. Ca atare nu există temeiuri pentru reconsiderarea pedepselor aplicate“, menţionează magistraţii în motivarea deciziei.

Înalta Curte susţine că rechizitoriul şi actele din dosar au fost întocmite cu respectarea prevederilor legale şi criticile apărării legate de procurorul de caz, prezentarea materialului de urmărire penală, interceptările din dosar şi pedeapsa mult prea mare nu sunt justificate.

„În cauză pentru infracţiunea de omor calificat nu este prevăzută pedeapsa alternativă a detenţiunii pe viaţă astfel că individualizarea pedepsei pentru actele de instigare neurmată de executarea faptei de omor calificat s-a făcut în speţă cu respectarea prevederilor evocate“, se precizează în motivare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite