Ieşenii, revoltaţi de facturi mari la căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petru Roşca susţine că, deşi ţevile CET nu-i trec prin locuinţă, i-au crescut cu 50% cheltuielile pentru spaţiul comun. Mâhnirea bărbatului este că banii au fost ceruţi fără ca firma de repartitoare să facă verificări pentru căldura consumată la comun. Este dispus să-şi caute dreptatea în instanţă împreună cu vecinii.

Petru Roşca are montată de mai bine de 10 ani centrală termică, iar factura de pe luna noiembrie pentru încălzirea apartamentului l-a revoltat peste măsură. Bărbatul s-a trezit că trebuie să scoată din buzunar 46 de lei pentru căldura furnizată de CET în spaţiile comune din bloc precum uscătorul, subsolul sau ţevile de căldură neizolate care trec prin apartamente.

Citeşte şi:

Iaşi: Căldura dată de la CET, mai scumpă cu 10%

Iaşi: Edilii îşi bat joc de ieşenii racordaţi de CET

Renunţă la CET ca să poată supravieţui

Asta în condiţiile în care ieşeanul susţine că firma de repartitoare nu a făcut niciun fel de control pentru a vedea cât s-a consumat pe scara blocului şi nici să verifice dacă există ţevi ale CET în apartamente.

Plângeri pe bandă rulantă

„Eu stau la ultimul etaj, unii mai au ţevi prin apartamente, dar aceştia tac. Eu în schimb nu am nicio ţeavă, pot oricând veni să verifice. Am opt pereţi exteriori pe care i-am izolat şi normal era să vină să facă control, nu să pună din burtă aceşti bani. Nu a venit nimeni să verifice. Este furt pe faţă! Să vină să verifice, să calculeze şi apoi să trimită facturi umflate", spune supărat Petru Roşca.

Mai citeşte şi:

Iaşi: Căldură cu porţia pentru bun-platnici

Cărbune pentru jumătate de iarnă adus la Iaşi din Africa de Sud şi Columbia

Bărbatul este decis ca împreună cu vecinii săi să dea în judecată firma de repartitoare pentru facturile mărite nejustificat. „Apelăm la instanţă fără discuţie. Am făcut plângere la OPC şi am trimis memorii la directorul tehnic Mihai Chirica de la care aşteptăm răspuns, după care trecem la fapte", mai spune ieşeanul. 

Decizia locatarilor de a apela la instanţă este încurajată şi de Dumitru Bucur, preşedintele Grupului Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari. „Cei care vor să dea în judecată vor câştiga procesul pentru că acest procent este pus din burtă. Trebuia să stabilească consumurile pe ţeava de la subsol, calorifere pe casa scării sau ţevi din casă. Apartamentele unde-s izolate ţevile nu ar trebui luate în calcul", spune Dumitru Bucur.

Acesta susţine că până acum a primit plângeri de la 7 asociaţii de proprietari, dar că se aşteaptă ca numărul lor să crească simţitor în februarie. „În februarie va fi boom-ul, factura cea mai mare. Acum sunt cele din noiembrie, cele mai mici, şi deja au venit plângeri", mai spune Bucur.

Obligaţi să achite căldura la comun

ll Un ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) vizează ca un procent din factura totală a asociaţiei să fie plătită la comun, atât de cei care au centrală, cât şi de cei racordaţi la sistemul centralizat. Familiile care au investit în centralele de apartament vor fi nevoite să achite o cotă cuprinsă între 30 şi 50% din căldura furnizată de CET din cauza spaţiilor comune din bloc.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite