Iaşi: Căldura dată de la CET, mai scumpă cu 10%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii au supus dezbaterii publice un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care vor să scumpească gigacaloria cu peste 10%.

Iaşi: Edilii îşi bat joc de ieşenii racordaţi de CET

Noul preţ propus de oficialii ieşeni este de 204 lei pe gigacalorie de la 185.

Aceştia vor plăti din luna ianuarie facturi la căldură şi apă caldă mai mari cu 10% deoarece municipalitatea nu poate acoperi din bugetul local majorarea impusă de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare(ANRSC).

Renunţă la CET ca să poată supravieţui

Pentru a nu împovăra populaţia cu facturi mai mari, edilii ar fi putut alege o altă soluţie. Conform ANRSC, autorităţile locale pot compensa diferenţele de preţ prin majorarea subvenţiilor acordate către CET de la bugetul local.

image

Primarul Gheorghe Nichita susţine că populaţia va avea de suferit din cauza Guvernului, care refuză să aloce mai mulţi bani pentru Iaşi.

„Ca şi celelalte scumpiri, această măsură va avea un efect negativ asupra populaţiei. Vina principală este a Guvernului pentru că nu ne dă bani pentru subvenţii. Iaşiul este cel mai văduvit pentru că alte oraşe primesc mult mai multe fonduri", a spus edilul-şef.

Iaşi: Căldură cu porţia pentru bun-platnici

Cărbune pentru jumătate de iarnă adus la Iaşi din Africa de Sud şi Columbia

„Se aprobă preţul local de facturare pentru energia termică furnizată populaţiei. Preţul local de facturare pentru energia termică furnizată ieşenilor, preţul local de referinţă şi compensarea unitară pentru combustibilul folosit la producerea energiei termice furnizată populaţiei prin sistem centralizat intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2011“, prevede proiectul Primăriei supus dezbaterii publice.

Ieşenii pot trimite propuneri şi sugestii în termen de zece zile. Dacă proiectul de hotărâre va fi votat de consilieri, cele 55.000 de familii racordate la CET vor plăti retroactiv facturi majorate la agentul termic consumat în prima lună din an.

image

Edilii aruncă vina pe Guvern

Deşi municipalitatea ar putea suporta majorarea din bugetul local, primarul Gheorghe Nichita susţine că sunt alte priorităţi.

„Este decizia Guvernului şi altă soluţie nu avem. Din bugetul central nu primim bani pentru subvenţii, iar cel local nu poate acoperi majorarea gigacaloriei pentru că avem destule cheltuieli cu spitalele şi şcolile“, a spus edilul-şef.

Conducerea CET nu a dorit să comenteze decizia Primăriei. „Nu ştiu despre ce proiect este vorba. Nu vreau să fac niciun fel de comentarii“, a spus Dorin Ivana, directorul CET.

Consilierii cer părerea Direcţiei de Finanţe

O parte din consilierii locali au făcut astăzi adresă la Direcţia de Finanţe din cadrul Primăriei pentru a le solicita un punct de vedere. Aceştia acuză incompetenţa Executivului şi cred că ieşenii nu-şi vor mai plăti facturile.

„Să vedem ce răspuns vom avea de la direcţie şi apoi ne vom decide dacă votăm proiectul. Creşterea gigacaloriei este datorată exclusiv incompetenţei pentru că trebuia să se investească în sursa de generare a căldurii şi a apei calde“, a spus viceprimarul Gabriel Grigore.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite