Ieşenii, puşi la plată. Primarul Nichita a amanetat oraşul cu peste 90 de milioane de euro până în 2030

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Gheorghe Nichita a îndatorat Iaşiul cu alţi 30 de milioane de euro pentru a susţine lucrările finanţate din fonduri europene.

Credit uriaş pentru proiecte inutile. Află pentru ce investiţii sunt îndatoraţi ieşenii pentru două decenii

Edilii au decis zilele trecute să contracteze creditul de 30 de milioane de euro de la banca BRD Groupe Generale.La selecţia de oferte organizată de Primărie, au mai participat băncile Raiffeisen Bank, BCR şi CEC.

Patru bănci vor să îndatoreze Iaşiul cu un alt credit gigant pentru proiectele Primăriei

Amanetaţi pentru promisiuni

O comisie a municipalităţii a negociat cu fiecare din aceste bănci şi a decis că oferta BRD este cea mai avantajoasă, cu o dobândă de 2,5% la care se adaugă Euribor 3M, ceea ce înseamnă un total de 4%.

Primăria are trei ani de graţie de la rambursarea creditului, timp în care vor fi achitate doar dobânzile şi alte comisioane. La finalul celor două decenii, ieşenii vor plăti băncii un total de 42 milioane de lei, cu tot cu dobânzile şi un comision de gestiune de 0,1%. 

Creditul-gigant va fi folosit de primarul Nichita pentru a finanţa 15 proiecte europene pentru care au fost semnate deja contractele de finanţare. „Acest credit ne oferă posibilitatea de a plăti imediat facturile emise de constructori. Noi vom recupera banii de la UE în termenele stabilite, dar constructorii nu vor avea motive să nu respecte graficele de lucrări“, a spus primarul.

Lista creditelor Primăriei. Vezi aici cât mai au de plătit ieşenii pentru împrumuturile gigant ale oraşului

În ultimii şase ani, Primăria Iaşi a împrumutat 125,6 milioane de euro şi a încheiat nouă contracte de credit. Cel mai mare împrumut al Primăriei pentru care ieşenii vor avea de plătit până în 2030 este cel de 200 de milioane de lei, contractat de la banca Dexia, care a fost cheltuit în totalitate.

Noul împrumut va fi folosit în special pentru amenajarea zonei de agrement Ciric, construcţia pasajului Octav-Băncilă, a pasajului Mihai Eminescu, modernizarea reţelei rutiere din zona centrală a oraşului şi construcţia Centrului Tehnologic Regional.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite