Credit uriaş pentru proiecte inutile. Află pentru ce investiţii sunt îndatoraţi ieşenii pentru două decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii din Primărie vor folosi împrumutul de 30 de milioane de euro şi pentru zece proiecte care nu au rezultate concrete şi efecte imediate.

Lista creditelor Primăriei. Vezi aici cât mai au de plătit ieşenii pentru împrumuturile gigant ale oraşului

Ieşenii vor plăti timp de 20 de ani rate la bănci pentru un credit al Primăriei care nu este justificat în totalitate.

Cea mai mare parte din creditul de 30 de milioane de euro va fi folosit pentru contribuţia Primăriei la proiecte europene precum amenajarea zonei de agrement Ciric, construcţia pasajului Octav-Băncilă, a pasajului Mihai Eminescu, modernizarea reţelei rutiere din zona centrală a oraşului şi construcţia Centrului Tehnologic Regional.

„Lucrări concrete, pe viitor"

În acelaşi timp, edilii îi îndatorează pe ieşeni şi cu 605.000 de euro pentru a plăti contribuţia la zece proiecte inutile, la care Primăria este doar partener. Acestea au ca scop întocmirea de studii, analize, strategii şi schimburi de experienţă.

„Aceste proiecte mici sunt pe programe gândite pentru strategii la nivel european, foarte importante pentru Iaşi. Prin aceste proiecte, putem accesa următoarele programe ale UE şi pe baza strategiilor putem face lucrări concrete pe viitor", a declarat Cosmin Coman, director la Direcţia de Servicii pentru comunitate.

Iaşi: Încă un credit gigant pe numele oraşului

Proiectul Retina-Revitalizarea fostelor zone industriale va scoate din buzunarele ieşenilor peste 86.000 de euro, pentru întocmirea unui masterplan şi a unui proiect de brand pentru introducerea în circuitul economic a fostului incinerator din Galata.

Un alt proiect, cu o contribuţie de aproape 50.000 de euro, Organza, are ca scop îmbunătăţirea strategiilor în domeniul industriilor creative, prin schimburi de experienţă. Ieşenii vor mai plăti din buzunarele lor 57.000 de euro pentru strategii de dezvoltare a turismului cultural sau alte 46.500 de euro pentru ca edilii să afle cum pot ilumina oraşul cu energie verde.

Lista completă a proiectelor inutile pentru care Primăria se împrumută

-ERMIS, valoarea de finanţat este 22.200 de euro

-Retina, de 86.000 de euro presupune dezvoltarea unui model eficient de guvernare locală, prin schimburi de experienţă cu partenerii europeni şi elaborarea unor analize pe modele de guvernare folosite în Europa.

-Plus, de 46.500 de euro - doptarea unor soluţii moderne în iluminatul public prin reducerea consumului de energie şi de raţionalizare a acestuia.

-Centres, de 57.300 de euro -dezvoltarea turismului cultural, a industriilor conexe şi creşterea competitivităţii produselor culturale la nivel teritorial, precum şi realizarea unor activităţi de promovare. În urma proeictului, vor fi realizate analize, campanii de conştientizare, seminarii de formare, planuri de marketing.

-Organza, de 43.255 de euro - îmbunătăţirea strategiilor în domeniul  industriilor creative şi consolidarea economiilor regionale prin schimbul de experienţă între diferite regiuni europene şi oraşe.

-Suite, de 27.900 de euro - schimburi de experienţă între oraşele partenere, pentru a propune soluţiii de finanţare şi construire a locuinţelor sociale.

-MMS, de 48.800 de euro - obiectivul principal al proiectului este acela de a este de a susţine transportul multi-modal şi promovarea transportului alternativ prin dezvoltarea unei strategii care să atenueze impactul negativ al traficului asupra mediului înconjurător.

-GSR, de 98.800 de euro - obţinerea calităţii şi excelenţei în domeniul serviciilor publice şi guvernării locale prin schimbul de modele de bună practică la nivel european.

-E-GOS, de 10.500 de euro - îşi propune să îmbunătăţească şansele de angajare a persoanelor care locuiesc în zone izolate sau în zone cu foarte puţine servicii.

-Archimedes, de 162.800 de euro.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite