Iaşi: Încă un credit gigant pe numele oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Gheorghe Nichita a anunţat că municipalitatea are nevoie de bani pentru a finaliza proiectele începute din creditul de la Dexia făcut în 2007, în valoare de 200 de milioane de lei.

După ce au tocat în ultimii doi ani banii pe care ieşenii îi vor returna până în 2028 la Dexia, edilii şi-au dat seama că mai au nevoie de un împrumut.

Suma ar trebui pentru finalizarea lucrărilor la şina de tramvai din Tătăraşi şi Nicolina şi pentru acoperit pasajul de la Hala Centrală. Directorii din Palatul Roznovanu şi-au mai adus aminte că mai au de cumpărat autobuze, dar şi de co-finanţat proiecte cu bani nerambursabili de la Uniunea Europeană.

„Bugetul local este în declin“

Primarul Nichita a realizat abia în 2010 că nu poate susţine de la bugetul local investiţiile de 120 de milioane de euro, bani ce ar putea fi luaţi de la Uniunea Europeană. „Bugetul local este în declin. Avem nevoie de bani pentru co-finanţarea proiectelor europene, în jur de 30 de milioane de euro, şi pentru a continua proiectele de investiţii demarate în oraş. Banii vor fi returnaţi în 10-25 de ani de la bugetul local“, a anunţat Nichita.

Printre proiectele pentru care municipalitatea vrea să îndatoreze bugetul local se numără refacerea unor porţiuni de şine de tramvai, finalizarea pasajului de la Hala Centrală şi a lucrărilor din Tătăraşi, dar şi cumpărarea a 50 de autobuze. „Cred că un nou credit nu ar trebui făcut fără consultarea populaţiei deoarece vorbim de îndatorarea câtorva generaţii de acum înainte“, a spus în replică viceprimarul Gabriel Grigore.

Consilierul local Radu Botez susţine că încă un credit ar putea fi luat doar în urma unor discuţii la nivelul Consiliului Local şi că nu ar fi necesară contractarea serviciilor de consultanţă financiară.

Şefii Primăriei nu au stabilit cât sunt dispuşi să dea pentru serviciile firmei care va alege banca de la care Primăria va face împrumutul. Ofertele celor interesaţi pot fi depuse până pe 18 iunie. Săptămâna viitoare va avea loc o şedinţă extraordinară, în care vor fi stabilite proiectele pentru care Primăria vrea un nou credit.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite