Ieşenii, condamnaţi la scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali au votat majorarea tarifelor la transport, la serviciile CET şi la salubritate. Autobuze aglomerate şi pline de praf, containere pline şi lipsa apei calde sunt doar câteva dintre „beneficiile“ pentru care ieşenii trebuie să achite facturi mai mari.

 Consilierii locali au aprobat astăzi în unanimitate majorarea serviciilor folosite de ieşeni. Primele scumpiri care vor afecta bugetul locuitorilor oraşului sunt cele ale RATP.

Citeşte şi:

Primăria Iaşi bagă bani europeni în rablele RATP

Iaşi: Aleşii locali au votat pierderile RATP în numai câteva secunde

Iaşi: 77 de zile de calvar în centrul oraşului (FOTO)

De la 15 iulie, călătorii vor achita pentru un bilet cu o călătorie 1,9 lei, iar cel cu două va ajunge la 3,7 lei. Cotorul cu zece călătorii va costa 16 lei, cu un leu mai mult faţă de cât se percepe în prezent. Abonamentul pe o linie va costa 63 de lei, iar „liberul“ pe toate liniile va ajunge 193 de lei. „Noile tarife vor intra în vigoare de la mijlocul acestei luni“, a anunţat Maricel Ghercă, directorul RATP. 


10 lei în plus la gigacalorie


O altă majorare de preţ care va trebui suportată de ieşeni este cea a gigacaloriei. Aceasta va costa 185 de lei, faţă de 175 de lei. „Majorarea intră în vigoare de la 1 iulie, dar se va simţi din august“, a anunţat Dorin Ivana, şeful CET Iaşi.


Şi pentru salubritate cei care locuiesc la bloc sau la casă vor achita facturi mai mari cu până la 5%. Scumpirile nu se opresc aici. Luna viitoare, şefii Salubris vor propune alte majorări la serviciile de salubritate.


„Într-o şedinţă următoare, Salubris poate veni cu o fundamentare mult mai clară pentru creşterea tarifelor“, a spus primarul Gheorghe Nichita. Practic, aceste servicii vor fi majorate cu 35%. Astfel, cei care locuiesc la bloc vor achita 5,7 lei lunar, pentru fiecare persoană.


Cei care locuiesc la casă vor plăti în fiecare lună 6,5 lei pentru fiecare persoană. Ieşenii vor achita din această lună şi tarife mai mari la apă rece. Pe lângă TVA mai mare cu 5%, serviciile ApaVital au fost majorate de la 1 iulie. Astfel, pentru apa potabilă se va percepe 3,43 de lei pe metrul cub, iar la canalizare 1,97 de lei.

____________________________

Două spitale au fost preluate de Primărie cu datorii uriaşe

Consilierii au votat preluarea în administrare directă a Spitalului Clinic „C.I. Parhon“ şi a celui de Recuperare. Datoriile celor două unităţi medicale, care trebuie achitate până la sfârşitul anului, sunt de aproape 22 de milioane de lei. „Primăria nu este obligată să acopere aceste datorii, ci ele ţin de Ministerul Sănătăţii. Autoritatea locală va trebui să asigure anual doar de 3-5% din cheltuielile legate de dotări şi modernizări”, a afirmat Vasile Cepoi, şeful Direcţiei de Sănătate Publică.


Un alt proiect votat vizează perceperea de taxe pentru parcările amenajate în afara celor de reşedinţă. Hotărârea luată permite taxarea spaţiilor de parcare folosite, iar în următoarele luni se va decide valoarea tarifelor.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite