Sute de kilograme de meteoriţi pe teritoriul României. Află unde şi când a căzut cel mai mare dintre ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii 159 de ani, pe teritoriul României au fost confirmate cu siguranţă opt cazuri de meteoriţi căzuţi. Dintre aceştia, şase au fost identificaţi în Transilvania.

În funcţie de modul în care sunt identificaţi, meteoriţii sunt clasificaţi în două categorii, respectiv văzuţi la cădere şi descoperiţi la cădere. În primul caz, martorii la eveniment pot atesta data la care se produce impactul, lucru imposibil de determinat în cazul meteoriţilor descoperiţi la cădere.

Botoşani:Geologul care a studiat meteoritul de la Suharău: " Mingea de foc s-a rupt din coada cometei Halley" UPDATE VIDEO+FOTO

„Pe suprafaţa continentului Antarctica au fost descoperiţi mii de meteoriţi asupra cărora nu se cunoaşte data impactului din lipsa evidentă a martorilor. În cauzul României, există un singur astfel de caz, respectiv o rocă de 236 de grame expusă în Muzeul de Ştiinţe Naturale din Londra, care este atribuită localităţii Tuzla,  de lângă Costineşti, judeţul Constanţa. Cu toate acestea, nu există analize efectuate care să confirme că acel fragment reprezintă un meteorit", a explicat profesorul universitar Ovidiu Iancu, decanul Facultăţii de Geografie şi Geologie de la Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi.

Meteoritul căzut la Botoşani ar putea ajunge la analize în Japonia

Din categoria meteoriţilor văzuţi la cădere fac parte opt fragmente descoperite pe teritoriul României în ultimii 159 de ani. Dintre aceştia, nu mai puţin de şase se află pe teritoriul Transilvaniei.  Meteoriţii care rezistă intrării în atmosfera Terrei şi ajung la sol primesc ca denumire codul poştal al localităţii cel mai apropiate de locul în care sunt descoperiţi. Chiar dacă localităţile îşi schimbă numele de-a lungul timpului, numele rămâne acelaşi.

Iată lista cronologică a acestor meteoriţi, în care este specificat localitatea şi data descoperirii lor, respectiv greutatea totală de material recuperat.

1. Mezo Mădăraş (devenit între timp Mădăraşul de Câmp), judeţul Mureş. 4 septembrie 1852. Greutate totală recuperată: 22,7 kilograme. Piese păstrate în 49 de muzee din lume

2. Olaba, judeţul Alba. 15 octombrie 1857, 16,25 kilograme

3. Kakova (devenit între timp Grădinari), judeţul Caraş-Severin, 19 mai 1858, 577 grame

4. Zsadany (devenit Corneşti), judeţul Timiş, 31 martie 1875, 552 grame

5. Mocs (devenit Mociu), judeţul Cluj, 3 februarie 1882, 300 kilograme, în 109 muzee din lume. 42 de kilograme se găsesc la muzeul din Cluj Napoca

6. Şopot, judeţul Dolj, 27 aprilie 1927, 958 grame

7. Tăuţi, judeţul Arad/Bihor, iulie-august 1937, 21 kilograme

8. Pleşcoi, judeţul Buzău, 12 iunie 2008, 6,91 kilograme,

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite