Iaşi: Preşedintele Colegiului Medicilor din România: „Medicii sunt trataţi ca nişte copii fără discernământ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful sănătăţii, Vasile Astărăstoae, vorbeşte despre problemele sistemului sanitar, modul în care sunt atribuiţi banii pentru dotările din spitale şi cine sunt cei care fac legea în sănătate. Preşedintele Colegiului Medicilor a recunoscut că este total de acord cu protestele cadrelor medicale vizavi de salarizare şi critică actuala conducere de la Ministerului Sănătăţii.

Adevărul de Seară: Cum vi se pare sistemul sanitar românesc?

Vasile Astărăstoae: Este expresia unui eşec conceptual pentru că în 20 de ani am avut 17 miniştri ai Sănătăţii şi toţi au avut ambiţia de a face reformă fără a ţine cont de ce s-a întâmplat anterior. Spre deosebire de alte domenii nu există o reţetă clasică în sănătate. Eu întotdeauna am spus că este simplu să întorci o maşină pe şosea, ai de făcut două manevre, însă un sistem se comportă ca un tren şi atunci trebuie să fie lin întors şi dirijat în caz că se răstoarnă şi deraiază.

Dacă aţi fi ministrul Sănătăţii ce aţi modifica, ce nu vă place?

Aş forma grupuri alcătuite din persoane competente. Acum există un nucleu foarte mic din persoane care ştiu ce să facă şi marea majoritate este clientela politică. Dacă luăm cele 29 de persoane care oficial sau neoficial sunt consilieri ai ministrului Atilla Cseke, fără exagerare, doar 4 merită din 29. Aş obţine finanţarea corespunzătoare a sistemului. Acum nu se obţine pentru că Guvernul nu înţelege că un buget se construieşte nu după nevoi, ci după priorităţi. Dacă la Sănătate ar fi fost miniştri puternici în decursul celor 20 de ani atunci bugetul ar fi crescut. Sunt foarte pesimist în ceea ce priveşte guvernarea României din cauza politizării excesive a tuturor structurilor, a decredibilizării concursurilor. Mie îmi este ruşine să spun în ziua de azi că am luat un post prin concurs. Chiar şi persoanele competente trăiesc un sentiment de umilinţă şi li se transformă caracterul pentru că dacă se schimbă conducerea trebuie să treacă la un alt partid, să se ducă şi să se roage pentru un post chiar dacă este pregătit profesional şi cu cinci clase deasupra celui la care se duce să se umilească.

image

Cum vedeţi protestele asistenţilor medicali?

Sunt de acord cu ele. Eu înţeleg că într-o perioadă de criză trebuie făcute sacrificii. Cu o singură condiţie însă, ca aceste condiţii să fie cuprinse într-un plan coerent care să dea încredere şi speranţă. În momentul în care sunt tratat ca un copil fără discernământ şi mi se spune lasă că gândim noi pentru tine şi văd că aceste măsuri sunt fără efect nu văd de ce aceste măsuri trebuie aplicate. Eu nu sunt adeptul operaţia reuşită, pacientul mort.

Sunteţi speriat că o să rămânem fără specialişti în urma exodului medicilor?

Da. Ca persoană, un ochi râde, altul plânge. Am un sentiment de mândrie că medicii pregătiţi de universităţi româneşti se descurcă oriunde în Europa. Pe de altă parte am sentimentul de tristeţe că ei nu se pot realiza aici. Ei nu pleacă de bunăvoie, sunt alungaţi.

Sunt tot mai frecvente aceste acuzaţii de malpraxis, dar de aplicarea unor pedepse medicilor nu prea s-a auzit.

Medicul nu este Dumnezeu. Poţi respecta toate protocoalele şi nu obţii rezultate. Dacă cineva îmi spune că un medic în toată cariera sa profesională n-a greşit vreodată eu nu-l cred, este mincinos. Şi medicul este om, nu robot, iar în condiţiile şi programul infernal din România nu ai cum să nu greşeşti.

Sunteţi de acord cu coplata?

Întotdeauna am fost pentru coplată, dar nu în acest sistem. Toţi cei care plătesc acum asigurările tot ei vor plăti şi coplata. Sumele care vor fi colectate sunt total nesemnificative. În plus, niciodată şi nicăieri în lume nu s-a introdus în perioada de criză pentru că nu este suportabilă de populaţie.

Cu şpaga din spitale cum rămâne?

Am văzut cu ochii mei cum în toate ţările îi dă plicul pacientul. Subfinanţarea încurajează şpaga. Condiţionarea s-ar elimina în proporţie de 80% dacă s-ar introduce un protocol prin care să se stabilească exact paşii şi timpii pe care trebuie să-i respecte un doctor în cazul unui pacient.

image

Cum vi s-au părut notele de la Rezidenţiat? A fost şi o problemă de organizare, s-au retras nişte puncte.

Nu-i prima dată când se întâmplă aşa ceva. Când este un concurs de genul acesta întotdeauna are mulţumiţi şi nemulţumiţi. Nu poate să iasă perfect. Dar a fost un examen corect, a făcut o ierarhie, singura ierarhie obiectivă care se poate face.

Cât de etică este predarea catedrei din tată-n fiu?

Am introdus evaluarea pe teste grilă, încât nu mai poţi să intervii, rezultatul este dat pe loc. Opinia mea este că în aceeaşi disciplină nu este preferabil şi nu acceptăm să fie nepotism. La evaluări nu e bine să fie rude până la gradul IV inclusiv. Nici în structurile de conducere nu e bine să fie rude până la gradul III.

Cinci funcţii de conducere

-         S-a născut pe 1 august 1949 în oraşul Fălticeni din judeţul Suceava

-         În 1973 a absolvit Facultatea de Medicină

-         În 1978 a absolvit Facultatea de Drept

-         Este rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa"

-         2007-prezent este preşedintele Colegiului Medicilor din România

-         1999-prezent este preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi

-         mai 2001-prezent este directorulInstitutului de Medicină Legală Iaşi

-         2004-prezent este preşedintele Societăţii Române de Bioetică

„Îmi face temele în maşină"

Adevărul de Seară: Cum arată o zi a domnului Astărăstoae, cu atâtea funcţii şi călătorii?

Vasile Astărăstoae: În general îmi vine tot mai greu, dar nu cu activităţile pentru că peste tot mi-am creat echipe. Am format echipe şi atunci ele au preluat din atribuţii. Nu simt acest efort decât la luarea deciziilor. Asta se poate rezolva şi din maşină, şi din avion, de oriunde. Foarte multă lume în ţară mă invită la tot felul de prezentări, manifestări. Aici este efortul cel mai mare şi consumul cel mai mare de timp, însă am marele avantaj că pot citi în maşină şi pot lucra în maşină. În ultimii 3 ani am făcut cu maşina în România 310.000 de kilometri, dar e foarte greu să refuzi. Când vezi că oamenii te primesc cu bucurie şi vor şi vezi că nu e doar ceva formal e greu să refuzi. Trebuie să mergi de la Caracal la Oradea, de la Cluj la Timişoara.

image

Unde vă este mai drag: la UMF, la Colegiul Medicilor?

Avantajul profesiei medicale este că e o profesie integrată şi nu pot să fac diferenţa. Nu este cadru didactic care să nu lucreze în spital. Îmi vine greu să zic unde mă simt cel mai bine pentru că mereu sunt în acelaşi mediu. La Colegiu este şi mediu universitar şi medical.  

Unde v-aţi duce dumneavoastră mai cu încredere să vă trataţi, la un spital de stat sau la un spital privat?

În România, la spitalul privat sunt tot medici de la sistemul de stat. Condiţiile sunt mai bune la un spital privat, dar în toată lumea, în sistemul public se formează medicii pentru sistemul privat. Sistemul public este aşadar furnalul, forţa în care s-au călit, după care când ajunge la un anumit nivel se duce în sistemul privat pentru că este mai comod. O persoană de vârsta mea ar trece la sistemul privat pentru că acolo nu rezolvă decât cazuri mult mai simple şi acordă consultanţă şi consultaţii.

Citeşte şi alte interviuri la masa „Adevărul“

Şefa IŞJ Liliana Romaniuc: „Aş elimina titularizarea din învăţământul românesc" (FOTO şi VIDEO)

Adrian Ardeleanu: „Tradiţiile au devenit o sursă de câştig"

Gabriela Vasilache: „Angajatorul este cel care pune condiţiile"

Adrian Mogoş: „Avocaţii sunt vulnerabili la trafic de influenţă"

Leonid Antohi: „Sportul ieşean este în groapă“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite