Adrian Mogoş, decanul interimar al Baroului Iaşi: „Avocaţii sunt vulnerabili la trafic de influenţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocaţi cercetaţi penal, clienţi nemulţumiţi şi pretendenţi la roba neagră slab pregătiţi. Acestea sunt doar câteva dintre problemele la care decanul Adrian Mogoş a căutat o explicaţie. Decanul interimar al Baroului Iaşi vorbeşte pe îndelete despre situaţia actuală a avocaţilor, dar şi despre cum s-a transformat instituţia pe care o conduce în ultimii opt ani de zile.

Citeşte şi alte interviuri la masa „Adevărul“

Şefa IŞJ Liliana Romaniuc: „Aş elimina titularizarea din învăţământul românesc" (FOTO şi VIDEO)

Adrian Ardeleanu: „Tradiţiile au devenit o sursă de câştig"

Gabriela Vasilache: „Angajatorul este cel care pune condiţiile"

Adevărul de Seară: Ce s-a întâmplat bun, şi ce rău în Barou de când sunteţi decan?
Adrian Mogoş:
Încep cu un regret. În cele două mandate ale mele, nu au făcut o investiţie serioasă, care să rămână Baroului. Am în vedere o casă de vacanţă. Am gândit însă că e mai bine să fii prudent cu banii. Oricum nu am fi putut acoperi dorinţa avocaţilor care ar fi vrut să se folosească de un apartament la munte, şi s-ar fi născut tot felul de situaţii neplăcute. În planul relaţiilor cu instanţele de judecată şi unităţile de Parchet am avut nenumărate întâlniri cu conducerea acestora şi, uneori, s-a reuşit datorită acestor reuniuni să avem o oarecare eficienţă în abordarea problemelor legate strict de implicarea avocatului în actul de justiţie.

Cum comentaţi sancţiunile date de  judecători avocaţilor?
Abundă cu sancţiuni judiciare, instrument care se află la îndemâna judecătorilor. Se abuzează. Îi dai unui stagiar o amendă de 5.000 de lei, în situaţia în care el nu câştigă aceşti bani într-un an de zile? Pot să-i găsesc o vină şi avocatului în atitudinea pe care o are faţă de instanţă. Sunt şi reproşuri care pot fi aduse acestuia.

Aveţi în Barou avocaţi care sunt cercetaţi penal. Care credeţi că sunt cauzele?
Se vrea să se dea exemple de corupţie în justiţie. Nu de puţine ori, ca şi înainte de ’89, victime au fost avocaţii. Avocaţii sunt vulnerabili doar la infracţiunile de trafic de influenţă. Interpretarea acestor acte aşa-zis penale se face uneori exagerat. Avocatul nu este un factor de decizie în actul de justiţie. El trebuie să fie mai mult persuasiv şi convingător în apărarea pe care i-o face clientului.

Cum au afectat aceste situaţii imaginea Baroului pe care îl conduceţi?
Eu zic că nu au afectat imaginea Baroului. Nu sunt cazuri de avocaţi condamnaţi definitiv pentru a discuta în Consiliu de excluderea lor. În perioada cât sunt cercetaţi, până la pronunţare unei decizii definitive, nu am luat nicio măsură de suspendare a lor. Cu cei implicaţi am avut discuţii, i-am invitat în faţa Consiliului să dea nişte explicaţii.

Cum poate un avocat să-şi păstreze integritatea şi până unde poate merge relaţia avocat-client?
În profesia noastră, dacă nu te implici până acolo încât aproape să te identifici cu interesul clientului este foarte greu să rezolvi cauza respectivă. Altfel mimezi, sau mergi strict pe documente. Nu cred că poate fi benefic pentru un avocat atunci când se duce foarte aproape de un interlop de exemplu. Să-l faci prieten pentru că a fost clientul tău, pe timpul procesului sau după, este un lucru care dăunează imaginii. Să nu uităm însă că avocatul rareori îşi câştigă un prieten. Un duşman însă, cu siguranţă. Iar clientul tău atunci când este mulţumit deplin, ţi-l poţi câştiga ca prieten.
 
Sunt persoane care se plâng şi de serviciile avocaţilor?
Am nenumărate plângeri faţă de avocaţi. În relaţia cu clientul trebuie să fii foarte prudent. Se nasc diferite reacţii care nu de puţine ori se termină cu plângeri la conducerea Baroului, de genul fie că nu sunt mulţumiţi de prestaţia avocatului. Sunt şi cazuri când clientul a avut dreptate. În aceste situaţii fie se face o reducere de onorariu, fie o returnare a acestuia. Dosarul merge mai departe în şedinţa de Consiliu. Există o nevoie de a avea cât mai multe venituri şi atunci apelezi poate şi la mijloace mai puţin ortodoxe şi, de regulă, noi îi ştim. Întâmpini un potenţial client pe sala tribunalului ca şi cum l-ai cunoaşte de-o viaţă şi îţi oferi serviciile.

La examenul de admitere în avocatură au fost foarte mulţi respinşi. Care ar fi motivul?
Se prezintă cu un bagaj de cunoştinţe extrem de modest. În condiţiile în care iei la fiecare disciplină note de doi, de trei, vă daţi seama cam despre ce fel de lucrări a fost vorba. Procentulmde promovabilitate a fost modest. Au picat nume cu ascendenţă sau alianţă în lumea justiţiei, stârnind fără îndoială duşmănia unora.

Fotoliul de decan, cireaşa de pe tortul avocaturii

Aflat pentru a treia oară în postura de decan interimar al Baroului Iaşi, după două mandate pline, avocatul Adrian Mogoş vorbeşte despre viitorul funcţiei sale.

Intenţionaţi să candidaţi şi în acest an la funcţia de decan al Baroului Iaşi?
Sincer să fiu, mie îmi cam ajunge. Am avut două mandate de câte patru ani pline, iar acum sunt în exercitarea unei jumătăţi de mandat datorită demisiei fostului decan. Nu este simplu să conduci aproape o mie de avocaţi, câţi are Baroul Iaşi, sunt o mie de personalităţi şi tot atâtea probleme.

Ce avantaje financiare are un decan de Barou?
Eu am desfăşurat această activitate mai mult onorific decât financiar. Am refuzat indemnizaţia de decan. Am, mulţumesc lui Dumnezeu, suficiente venituri ca să nu mă preocupe o indemnizaţie simbolică. Funcţia nu mi-a adus nici măcar mai mulţi clienţi. Prestaţia în instanţă şi rezultatele sunt elementul esenţial pentru clientelă.

Dacă nu veţi candida, pe cine veţi susţine?
În luna mai vor fi alegeri. După semnalele pe care le am vor fi foarte multe candidaturi şi din generaţia tânără. Dacă va fi un decan tânăr, ar trebui dublat numaidecât de un prodecan cu experienţă. În felul acesta s-ar face un mariaj minunat în ce priveşte eficienţa rezolvării problemelor legate de profesie. Deocamdată nu şi-au anunţat candidatura niciunul dintre eventualii pretendenţi. Nu pot să dau niciun nume.

Credeţi că alegerile vor stârni tensiuni?
Vor fi şi candidaturi, sunt sigur, aşa cum s-a întâmplat în legislaturile precedente care nu au niciun fel de succes, unele chiar ilare, pentru că au fost precedente când s-au strâns unul, două trei voturi din atâţia participanţi. Depinde cum vor fi moderate adunările generale. Sunt fără îndoială interese. Nu poţi să mergi pe ideea că toţi te agreează. Ca în orice alegeri democratice, majoritatea alege însă.

„Şpaga în Barou“, ruptă din folclor

Gura lumii v-a acuzat de nenumărate ori că aţi primit bani pentru a facilita intrarea unuia sau altuia în Barou. Cum comentaţi?
La orice examen unde te duci se discută de şpagă. Asta cu „Şpaga în Baroul lui Mogoş“ e folclor. Poate să existe o eventuală doză de subiectivism într-o altă formă, dar nu sub formă de bani. Bani se spune că se iau de fapt pentru cel care dă îndrumare, care ţine un stagiar doi ani de zile. Stagiatura la noi nu numai că se face gratuit dar trebuie şi plătit tânărul respectiv la limita venitului mediu pe economie. Sunt cinci probe, iar la fiecare probă câte doi corectori. După aceea, pentru fiecare disciplină încă doi corectori la contestaţii. Poate spune cineva că eu mă duc la toţi ăştia să le spun bagă-l pe X sau Z? În plus, tezele sunt securizate şi nu poţi şti cui aparţin.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite