Iaşi: Leonid Antohi: „Sportul este în groapă“ (INTERVIU)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În absenţa implicării agenţilor economici, soluţia ar putea să vină de la marile universităţi ieşene, model aplicat cu succes în Vest.

Citeşte şi alte interviuri la masa „Adevărul“

Şefa IŞJ Liliana Romaniuc: „Aş elimina titularizarea din învăţământul românesc" (FOTO şi VIDEO)

Adrian Ardeleanu: „Tradiţiile au devenit o sursă de câştig"

Gabriela Vasilache: „Angajatorul este cel care pune condiţiile"

Adrian Mogoş: „Avocaţii sunt vulnerabili la trafic de influenţă"

Adevărul de Seară: Ce s-a întâmplat cu şcoala de fotbal de la Iaşi?
Leonid Antohi: În ultimul cincinal, de la şcolile de fotbal de la Politehnica Iaşi, Liceul cu Program Sportiv şi Noua Generaţie a absolvit anual câte o generaţie de tineri fotbalişti. Cumulat, în această perioadă au fost pregătiţi aproape 300 de jucători. Totuşi, dintre aceştia putem nominaliza doar cinci care au făcut pasul la echipa mare a Politehnicii, respectiv Tincu, Pălimaru, Ilie, Creţu şi Herghelegiu.

Dacă la fotbal nu avem motive de mândrie, alte discipline sportive sunt reprezentate cu cinste de sportivii ieşeni. Cum explicaţi totuşi faptul că fotbalul primeşte cea mai mare parte din fondurile publice locale?
În nomenclatorul meseriilor din România, fotbalul este singurul sport trecut drept activitate lucrătoare. Restul disciplinelor sportive au doar statut de amator. Fotbalul rămâne „sportul-rege“ şi sportivii s-au obişnuit şi recunosc că fotbalul trebuie să primească ceea ce i se cuvine. Dar diferenţa de finanţare dintre acest sport şi celelalte creează o discrepanţă de-a dreptul otrăvitoare. Spre exemplu, un fotbalist mediu de la o echipă de Liga 1 câştigă chiar şi 10.000 de euro pe lună, respectiv 300 de euro pe zi. Ori atâţia bani face într-o lună un rugbist sau un handbalist sau un judoka.

Ce efecte creează această discrepanţă?
Orice sportiv, când primeşte un beneficiu mai mare decât cel pe care îl are la club, pleacă în altă parte. Tânărul nostru rugbist Mihăiţă Lazăr, care va pleca cu naţionala la Campionatul Mondial din Noua Zeelandă, a primit o ofertă de la o echipă din liga a doua din Franţa cu un salariu de 6.000 de euro pe lună. În condiţiile în care la Iaşi avea 500 de dolari, binenţeles că a plecat. Ce să apere la Iaşi, culorile oraşului?

Ce buget are CSU Politehnica Iaşi?
Cele 12 secţii ale clubului au nevoie de 3.500.000 de lei. Din aceştia, Ministerul Educaţiei ne asigură 1,7 miloane de lei, iar alte 500.000 de lei sunt contribuţia de la bugetul local.

Cum se resimte asta în rezultatele echipei?
Sărăcia care bântuie în sportul ieşean ne face să ne chibzuim puţinul de aşa natură ca să ne menţinem în suflarea performanţei din România. Multă lume la nivel naţio-nal se miră cum de trei ani suntem primul club sportiv universitar al ţării. Ţin minte cum conducerea clubului de baschet masculin BC Târgu Mureş şi-a amendat jucătorii deşi aceştia ne bătuseră. Pentru ei a fost de neconceput ca o echipă a Iaşiului, care avea 10% din bugetul lor, să îi ţină în şah până aproape de final.

Care ar fi soluţia pentru ieşirea din impasul financiar?
Principala mea nemulţumire o reprezintă absenţa sponsorilor. Universitatea „Petre Andrei“ (UPA) Iaşi plăteşte salariile celor trei baschetbalişti străini de la noi, adică 3.200 de euro pe lună în total. Ori atât primeşte pe lună un singur jucător mediu de la Asesoft sau Steaua. În Statele Unite, campionatul de baschet al universităţilor este al doilea ca valoare după NBA. Propun ca marile universităţi din Iaşi să preia fiecare câte o secţie de la club, la fel cum se întâmplă la Cluj şi Timişoara. Cu o asemenea sponsorizare, am avea toate echipele în cupele europene.

Cine este Leonid Antohi
1964-2009 cadru didactic pe sport la licee din Iaşi, asistent la Politehnică, şef de catedră la UPA Iaşi;
1966-1976: antrenor de copii şi tineret la Poli Iaşi;
1976-1981, 1985-1990, 1992-1998, antrenor la echipa mare Poli Iaşi;
1981-1985: antrenor la Galaţi şi Paşcani;
1998-2000: preşedinte club fotbal Poli Iaşi;
2000-prezent: preşedinte CSU Politehnica Iaşi;
2010-prezent: preşedinte Consiliu Director ACSMU Poli Iaşi.

Iaşiul nu trebuie să păţească la fel ca Bacăul

Adevărul de Seară: Aveţi un model de finanţare pe care l-aţi dori implementat la Iaşi?
Leonid Antohi: În opinia mea, omul sfinţeşte locul şi îmi place ce se întâmplă la Piatra Neamţ. Deşi discutăm despre un oraş la fel de mare cât un cartier din Iaşi, se bucură de sprijinul agenţilor economici. Acolo primarul s-a implicat să sponsorizeze echipa de fotbal cu bani publici, este adevărat. Dar un agent economic privat ţine echipa de volei iar un altul se implică la echipa de handbal. Responsabilităţile sunt împărţite dar sportul este cel care are de câştigat.

Există pericolul ca Iaşiul să ajungă mai rău decât este acum?
Cum să nu? Cel mai la îndemână exemplu este cel de la Bacău. Până nu demult, echipele de acolo ne băteau aproape peste tot unde ne prindeau. Înainte aveau baze sportive olimpice. La volei pur şi simplu ne spulberau, la handbal nu mişcam în faţa lor. Aveau secţii puternice de box, nataţie şi gimnastică. Acum însă au ajuns în cădere liberă, dovadă fiind şi echipa de fotbal care a ajuns în Liga 3. Tot ce mai mişcă acum este Ştiinţa la volei şi echipa de handbal a primarului Stavarache.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite